23948sdkhjf

Farligt støv på murer- og tømreruddannelse

Adskillige lærere og elever kan i en årrække være blevet syge af farlig støv på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød og Next Uddannelse København i Rødovre.

De to erhvervsskoler fik i februar måned besøg af Arbejdstilsynet, der kunne konstatere, at udsugningen i forbindelse med murer- og tømrerarbejde er utilstrækkelig. Det betyder, at der har været risiko for, at træ- og cementstøv kan have givet lærere og elever KOL, lungelidelser, astma, stenlunger, hudeksem og i værste fald kræft.

Det viser TV 2 Lorrys aktindsigt hos Arbejdstilsynet.

De to besøg hos erhvervsskolerne i TV 2 Lorrys sendeområde resulterede begge i et påbud fra Arbejdstilsynet, der pålægger de to skoler at sikre en “tilstrækkelig procesudsugning (...), så arbejdet kan foregå sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.”

En ph.d.-afhandling fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste i 2008, at folk der arbejdede i miljøer med træstøv i højere grad udviklede kirtelkræft i næse og bihuler.

Henrik A. Kolstad, professor, overlæge og ph.d. ved arbejdsmedicinsk klinik på Aarhus Universitetshospital, er enig i Arbejdstilsynets vurdering af, hvilke sundhedsskadelige konsekvenser de forskellige typer støv kan have. Der skal dog relativt meget til, før der vil være en risiko ved at være udsat for træstøv, siger han til TV 2 Lorry.

- Men jo mere, man bliver udsat for, jo større er risikoen. Så det gælder om at holde træstøv-niveauerne nede, siger Henrik A. Kolstad.

Cementstøvet kan gøre dig syg, men er ikke kræftfremkaldende. Det indeholder dog kvartsstøv, som kommer i spil, når der arbejdes med tegl og beton - og det kan give kræft. Risikoen for at blive syg afhænger her af mængde af støv i luften, og hvor lang tid lærere og elever har været i kontakt med det.

- Men vores viden er primært baseret på voksne, så vi ved ikke om unge er mere sårbare i forhold til luftvejene, siger Henrik A. Kolstad, der dog gerne så, at Arbejdstilsynet oftere ville måle støv-niveauerne, så det kan vurderes, hvor stor risikoen for at blive syg er.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1