23948sdkhjf

Her er PCB-risikoen størst

Rådgivervirksomheden Grontmij har nu kortlagt problemerne i landets kommuner ud fra offentlige data.
Fra 1950'erne og frem til 1977 blev PCB flittigt anvendt i dansk nybyggeri og til renovering og isolering. Siden har det vist sig, at PCB er meget giftigt og blandt andet er kræftfremkaldende.

Nu har Grontmij kortlagt, hvor mange boliger i de enkelte kommuner, der har stor risiko for PCB. Dermed er det blevet lettere at gå systematisk til værks i forhold til at komme problemet til livs.

Kombineres kortene med boligejernes egne oplysninger, får boligejerne nemlig et godt udgangspunkt for at sætte målrettet ind over for problemerne med PCB, mener man hos rådgivervirksomheden.

- Overblikket over PCB i dansk byggeri er et helt afgørende første skridt i at løse problemerne med stoffet. Hidtil har problemet været, at der er en meget stor bygningsmasse med PCB-problemer, der ikke er registreret. Derfor har vi udarbejdet kort, som giver et overblik. Ved at kombinere disse kort med data fra især bygningsejere kan man lave prioriterede lister, så bygningsejerne kan gå målrettet til værks med at undersøge byggerier for PCB og planlægge renoveringen, forklarer afdelingsdirektør Michael Christian Hansen.

Udfordringer i hele landet
Problematikken omkring PCB i danske boliger har fået stigende opmærksomhed det seneste års tid. Erhvervs- og Byggestyrelsen har sammen med Socialministeriet for nylig udgivet en vejledning til at afhjælpe forhøjede PCB-niveauer i bygninger, og med kortene fra Grontmij er et mere præcist overblik over problemets omfang nu muligt.

Kortene viser, at udfordringerne med PCB er særlig udtalte i nogle afgrænsede områder af landet, men de er reelle for de fleste kommuner. De optalte boligenheder har mellem 15 og 30 procent sandsynlighed for at indeholde PCB. En boligenhed er en lejlighed, et enfamiliehus, et kollegieværelse eller lignende. Risikoen for PCB i boligen er højere i lejligheder, i byggeri af betonelementer og i forbindelse med visse typer renoveringer foretaget fra 1950'erne og frem til 1977.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125