23948sdkhjf

Dansk Byggeri roser Byggeskadefonden

På 25 år er tilstanden af det statslige nybyggeri gået fra mindre godt til imponerende. En stor del af æren skal tilskrives Byggeskadefonden, mener man hos Dansk Byggeri.
Da Boligministeriet i 1986 etablerede Byggeskadefonden, var det et forsøg på at ændre de kvalitetsmæssige tilstande, der prægede det statslige og støttede byggeri.

Da Fonden begyndte sit kontrolarbejde, fandt man fandt væsentlige fejl og mangler i op mod 35 % af de støttede boligbyggerier. I dag, 25 år senere, kan Byggeskadefondens Årsrapport dokumentere en skadesfrekvens på 3 % – et niveau, der har været stabilt i de seneste år:

- Der skal fra Dansk Byggeri lyde en stor cadeau til Byggeskadefonden. Det er tydeligt, at deres arbejde har haft en effekt og løftet kvaliteten af byggeriet i Danmark, siger erhvervsteknisk chefkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri.

Kontrolordning har sikret kvaliteten
Ifølge Dansk Byggeri kan fremgangen tilskrives indholdet af kvalitetssikrings- og ansvarsreformen fra 1986. Her blev ansvarsperioden for rådgivere, leverandører og entreprenører ensrettet, så alle parter fremadrettet skulle hæfte for fejl i en femårig periode. Samtidig blev der fastlagt krav om dokumenteret kvalitetssikring for rådgivere og entreprenører.

Byggeskadefonden skulle stå for kontrol af byggeriet, hvilket indbefatter etårs- og femårs-eftersyn efter opførelsen. Ansvarsreformen i 1986 gjaldt udelukkende for de statslige og statsstøttede boligbyggerier, men via supplerende aftaler spredte den sig hurtigt til det øvrige offentlige og private byggeri:

- Ordningen viste hurtigt sin værdi og har derfor haft en afsmittende effekt på det private byggeri. I dag er der ikke mange byggerier, hvor der ikke udføres aftalt kvalitetssikring i overensstemmelse med intentionerne fra 1986, siger Niels Strange og forsætter:

- I de første år med den nye kontrol, var der relativt ofte problemer med bygningers stabilitet, tagkonstruktioner og vådrumskonstruktioner. Byggeskadefondens arbejde betyder, at de problemer næsten ikke ses mere, vurderer han.

Effekten af Byggeskadefondens arbejde er ikke gået ubemærket hen. Fra 1. juli 2011 vil ordningen derfor blive udvidet til også at omfatte alt renoveringsarbejde i boligbyggerier under kommunalt tilsyn – en udvidelse, som Dansk Byggeri ser frem til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094