23948sdkhjf

Top 10: NCC, Aarsleff og MT Højgaard i samme milliardprojekt

I samarbejde med Byggefakta sætter Licitationen i disse uger fokus på de 10 største igangsatte byggerier i 2018. Nedtællingen fortsætter med nummer 6 på listen, Asnæsværket.

Ved Kalundborg er byggeentrepriserne på den 1,2 mia. kr. dyre ombygning af Asnæsværket ved at være tilendebragt. Så fremover erstatter flis fra bæredygtigt skovbrug det gammelkendte kul i kedlerne. 

Bygningerne på det store projekt er etablerede, og bygentrepriserne ved at være afsluttede.

- Efter sommerferien idriftsætter vi anlægget, så vi er klar til at afslutte projektet i december 2019. Så projektet holde tidsplanen, siger Jesper Staal, project director ved bygherren Ørsted. 

Både NCC, Per Aarsleff og MT Højgaard har været i gang på projektet, med ansvar for henholdsvis byggemodning, beton og havnerenovering. Da aktivitetsniveauet var på sit højeste, var der op mod 500 mand på byggepladsen. Rambøll Danmark varetager teknisk rådgivning. 

- Til forskel fra mange andre projekter er byggedelen ikke det dyreste, siger Jesper Staal.

Han uddyber, at der også er ved at blive etableret et flisfyret kedelanlæg leveret af finske Valmet, og der bliver etableret en ny turbine og varmeveksler til produktion af fjernvarme fra Doosan Skoda.

Ligeledes etableres et transportsystem til og fra havnen ved værket, hvor skibe kan losse flis. Dette anlæg leveres af finske BMH. 

Fakta: Asnæsværket

Areal: 4.000 kvm

Byggesum: 1,2 mia. kr.

Bygherre: Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S

Ingeniør: Rambøll Danmark A/S

Beton: Per Aarsleff A/S

Grave: NCC Danmark A/S

Havnerenovering: MT Højgaard A/S

Jord/kloak: NCC Danmark A/S

El: ABB A/S

Start: Februar 2018

Slut: Januar 2020

Derudover omfatter den milliarddyre ombygning også et el-, administrations- og kontrolrum som en sammenhængende bygning. Kedelbygningen er op til 50 meter i højden. Hertil kommer en turbinebygning, en bygning til miljøanlæg, en dagssilo til brændsel og en skorsten på 100 meter. 

- Den mest udfordrende bygningsdel har været turbinefundamentet. Turbinen stilles op på en meget massiv betonplade, som er tre meter høj og 15 gange otte meter. Det er én stor betonkonstruktion, der støbes ad én gang. Pladen står på fjedre, der igen står på otte meter høje søjler. En del af Per Aarsleffs opgave, som de løste meget professionelt, fortæller Jesper Staal. 

Bygherren hed stadig Dong Energy, da den endelige investeringsbeslutning, som satte gang i det store projekt, blev truffet i sommeren 2017. Planlægningen var allerede dengang langt fremme og mange leverandører fundet. 

Ombygningen betyder, at Asnæsværket med udgangen af 2019 vil kunne levere damp, fjernvarme og el fra bæredygtigt træflis. Selvom der skal brændes 250.000 ton om året, vil omlægningen give en årlig besparelse på 800.000 ton CO2, hvilket svarer til den årlige udledning fra 400.000 biler.

Det er en 20-årig aftale mellem Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og Ørsted, der muliggør ombygningen.

 

 

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.214