23948sdkhjf

Top 10: Dansk eventyrbyggeri med japansk islæt

Odense Bys Museer er gået i jorden med det nye H.C. Andersen eventyrhus i Odense. 

I december tog Per Aarsleff fat på etablering af byggegruben centralt i Odense. Entreprenøren er nu i fuld gang med arbejdet på eventyrhuset, der bygges op omkring digterens fødehjem og omkring Lotzes Have og samler H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet i én samlet og udvidet attraktion.

Entreprisen blev den første - og stadig eneste - der er på plads til det godt 300 millioner kroner dyre projekt. Men man er godt på vej med at få lagt sidste hånd på udbuddene, som ventes at komme ud til offentligheden om en måneds tid, oplyser Dan Cornelius fra Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur til Building Supply. 

Fakta: Det Ny H.C. Andersens Hus 

Projektområde på cirka 9.000 kvm, selve bygningen får et samlet areal på cirka 6000 kvm, hvoraf to tredjedele etableres under jorden. 

Kjæhr & Trillingsgaard A/S varetager bygherrerådgivning. Totalrådgivningen varetages af Kengo Kuma and Associates i samarbejde med Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur, Masu Planning samt  Søren Jensen A/S og Eduard Troelsgård A/S som ingeniører. 

Byggearbejdet udbydes i fagentrepriser som EU udbud.

Cornelius Vöge vandt projektkonkurrencen på det 9.000 kvm store museum sammen med japanske Kengo Kuma and Associates, det danske landskabsarkitektfirma Masu Planning samt Søren Jensen og Eduard Troelsgård som ingeniører tilbage i 2016.  

Tager form fra digterens tvetydige værker 
Have og bygninger tænkes sammen i projektet, som har hovedparten af udstillingsarealet under jorden og en magisk have ovenpå. Eventyrhuset lukker hermed gæsterne ind i det univers, der findes i H.C. Andersens eventyr og fortællinger. Bygningernes udformning afspejler på samme måde tvetydigheden i digterens værker, forklarer Dan Cornelius om overvejelserne bag de buede og luftige konstruktioner, som udgør museet og pavillonerne i den omkringliggende have: 

- Formerne er runde, så tingene kan ses inden fra på én måde og på en anden måde udefra, selvom det hænger fuldstændigt sammen. Dermed er der stor dualisme med ude og inde, oppe og nede, stor og lille, siger Dan Cornelius og uddyber, at H.C. Andersens samtid har haft stor betydning for byggeriet. 

- Det er en relativt stor bygning, man bygger, et enormt følsomt sted. Kontekst omkring fødehjemmet er næsten romantisk, og når man ser på projektet er der en del af Romantikken i det. 

Partnerskabet i Odense er blevet til det første af flere for Cornelius Vöge. Samme hold – Kengo Kuma, Cornelius Vöge og rådgivende ingeniører Søren Jensen – vandt også arkitektkonkurrencen om det nye vandkulturhus og havnebad på Papirøen i København.

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125