Vinder fundet: De skal skabe sammenhæng i 35 km2 naturpark
På Amager, tæt på Københavns centrum, fletter naturen sig ind i byen. Over 3.500 hektar fra Amager Fælled i nord til Kongelunden og Amagers sydkyst breder Naturpark Amager sig.
Møller & Grønborg med Adept, SNC-Lavalin Atkins og Bark Rådgivning er netop valgt som vinderteam af konkurrencen om udviklingen af syv nye rekreative pejlemærker i den store naturpark.
Fakta: Naturpark AmagerAreal: 35 km2 Bygherre: Naturstyrelsen og Københavns Kommune. Partnerskabet bag Naturpark Amager: Naturstyrelsen, Københavns, Tårnby og Dragør Kommuner, samt By & Havn. Bygherrerådgiver: CFBO og D|K2 Bygherrerådgivning Vinderteam: Hovedrådgiver Møller & Grønborg med underrådgiverne Adept og Atkins Danmark, samt konsulent Bark Rådgivning År: 2019 – 2022 Budget: 97 mio. Projektet er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådets udlodningsmidler til friluftsliv. |
De syv nye pejlemærker – tre hovedindgange på kanten til byen og fire blå støttepunkter ved vandet – giver Naturpark Amager nye faciliteter for en lang række forskellige naturoplevelser og friluftsaktiviteter. Pejlemærkerne vil være med til at understøtte en sammenhængende helhedsoplevelse af det 35 km2 store naturområde og bidrage til, at Naturpark Amager bliver langt mere kendt og besøgt – også af dem, der ikke bruger naturen og naturparken i dag.
Har udviklet sin egen materialepallette
Visionen bag vinderforslaget er at iscenesætte det enorme bynære naturlandskab gennem en arkitektur, der respekterer stedets naturværdier og styrker parkens muligheder for ophold, naturoplevelser, ro og fordybelse, leg og læring.
Med udgangspunkt i Naturparkens eksisterende karakter komponeres de fremtidige samlingssteder ud fra en samlet materialepalette, et ”vokabular”, som udstikker retningslinjer for, hvordan man bygger i landskabet, forholder sig til materialer samt sammenspillet mellem natur og kultur.
De syv pejlemærker kan suppleres yderligere af et system af ’ledetråde’, der understreger vejen ud og rundt i landskabet med fokus på formidling og wayfinding i naturparken.
Vinderforslaget skal nu viderebearbejdes, og det endelige projekt skal gennemgå myndighedsbehandling.