Cradle to Cradle
– Cradle to Cradle ligger til grund for den cirkulære økonomi og er både en holistisk designtankegang og en certificeringsordning for produkter og materialer. Vi har en vis mængde ressourcer på jorden, og når de er sluppet op, er der ikke flere. Ergo skal vi
designe, udvikle og bygge på en måde, så ressourcerne kan indgå i kredsløb og sikres
til fremtiden, forklarer Annette Hastrup fra Vugge til Vugge ApS, Danmarks første og mest erfarne rådgiver om Cradle to Cradle og cirkulær økonomi.
Ekstra point til Cradle to Cradle-byggematerialer
Særligt inden for byggeriet er der øget efterspørgsel på Cradle to Cradle-tankegangen og certificeringen. Visse bygningscertificeringsordninger giver ekstra point til Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer og interiørprodukter, og det er med til at give producenterne ekstra blod på tanden.
– Mange ved reelt ikke, hvad der er i deres produkter. Med Cradle to Cradle får man detaljeret viden om indholdet, der er nødvendig for at få udfaset uønsket kemi. Samtidig skal produkterne designes, så de kan skilles ad, og materialerne kan genanvendes på højeste mulige værdiniveau, fortæller Annette Hastrup.
”Cradle to Cradle er en positiv vision. Vi skal se på, hvordan vi kan designe vores produkter, så de er gode for mennesker og miljø og ikke bare mindre dårlige. For selv om vi gør mindre af det dårlige, er det stadig dårligt!” – Annette Hastrup, Vugge til Vugge ApS
Struktur og retning
Cradle to Cradle er med til at sætte struktur og retning på arbejdet hen imod bæredygtige materialer og fungerer derfor som et forretningsstrategisk værktøj.
Det er med til at engagere både virksomheder og medarbejdere; et stort plus, for en certificering er hårdt arbejde. Ud over at skulle re-certificeres hvert andet år og kontinuerligt arbejde sig hen imod et 100 pct. positivt aftryk på omgivelserne, forpligter en Cradle to Cradle-certificering også virksomhederne til at tage ansvar for, at dens produkter skal kunne genanvendes.
Virksomheden skal om nødvendigt også sikre et system, så produkterne kan genanvendes. Mens f.eks. akustikplader fra Troldtekt ikke kan knuses og laves til nye plader, kan de komposteres. Og egetæpper kan tage tæppefliser tilbage, rense dem og sælge de bedste.
Vejen til en Cradle to Cradle-certificering, egetæpper
Cradle to Cradle har været en del af egetæppers forretningsstrategi siden 2010, og certificeringen efterleves bl.a. takket være et omfattende roadmap med milepæle. Det er med til at give overblik over aktuel status og eventuelle indsatspunkter. To af egetæppers mål, der allerede er nået i hhv. 2014 og 2016, er et take-back-system for tæppefliser samt gennemførelsen af en af de største samlede Cradle to Cradle-certificeringer i verden. Lige nu er i alt 49 produkter hos egetæpper Cradle to Cradle-certificeret, og det har bl.a. medført en EU-miljøpris og flere store ordrer. Målet er, at alle egetæppers produkter skal være Cradle to Cradle-certificeret i 2022.
Gode råd til virksomheder om Cradle to Cradle
Designer man et nyt produkt, kan man bruge Cradle to Cradle til at gøre det rigtige fra starten. Har man et eksisterende produkt, kortlægger man status i forhold til de forskellige kriterier og optimerer på det. Ved begge dele er målet, at produktet kan indgå i den cirkulære økonomi. Som udgangspunkt skal man sikre, at de materialer, der bliver brugt, er både sunde og sikre og kan bruges igen og igen eller gå tilbage til naturen som biologiske næringsstoffer.
Magasinet Bæredygtighed udkom d. 28/11. Læs det hele og meget mere omkring tendenser i byggebranchen og deltag i debatten på vores LinkedIn Gruppe: Byggemomentum