Hudevad starter forfra uden gæld
Efter Ribe Jernindustris konkurs starter det nye selskab Hudevad Radiators nu på en frisk. Det betyder nye investeringer i maskiner og en fremtid uden gæld og med billigere stål, fordi den ny ejer, britiske Stelrad, kan købe stålet billigere.
- Der lå en kolossal renteudgift i Ribe Jernindustri. Den har vi ikke mere. Samtidig kan vi købe væsentligt billigere ind både af stål og af komponenter gennem Stelrad, siger Jesper Friis, der er blevet udpeget til direktør i Hudevad Radiators, som er det nye navn for virksomheden. Jesper Friis var salgschef i Ribe Jernindustri.
- Vi har ikke de udfordringer, som vi havde i Ribe Jernindustri. Så vi kan koncentrere os om at sælge og producere radiatorer, siger han.
Efter et par uger, hvor virksomheden stod stille, bliver der igen produceret radiatorer i Ribe. Men det er kun Hudevad designer-radiatorerne, som fortsætter. Ikke Rio Paneler, som var Ribe Jernindustris masseprodukt.
- Med de volumener vi havde på Rio Paneler, var det ikke muligt at lave en rentabel forretning overhovedet, siger Jesper Friis.
Stelrad har udelukkende købt den del af produktionen, som har med Hudevad-produkter ud af konkursboet. Rio Panel-produktionslinjen ligger stadig i konkursboet.
Konkurs skader ikke
Jesper Riis vurderer, at konkursen kun i mindre grad har skadet virksomheden.
- Mange kunder, der i forvejen har lagt en ordre, har valgt at genbekræfte deres ordre over for det nye selskab. Jeg mener kun, at det er omkring 10 pct. af ordrerne, som vi har tabt. Jeg havde egentlig regnet med, at det ville være værre, siger han.
- Lige her og nu har vi fokus på at stabilisere det danske og engelske marked. På længere sigt satser vi på at øge salg og eksport af Hudevad-produkterne, siger han.
I og med at virksomheden nedlægger produktionen af Rio Paneler, så er det kun 46 ud af de 64 medarbejdere i Ribe Jernindustri, der fortsætter i det nye Hudevad Radiators. 18 medarbejdere står altså uden job.
Jesper Friis regner med, at Hudevad Radiators vil køre videre med den bemanding.
- Vi regner ikke med, at vi får brug for flere medarbejdere. Vi har ikke for mange og ikke for få, siger han.
Slankere virksomhed
Den nye og slankede virksomhed vil gerne søge en mere effektiv produktion end hidtil.
- Stelrad vil hjælpe med investeringer i produktionsfaciliteter for at drive en endnu mere rentabel produktion, og de sidste tre uger har vi allerede gjort meget for at effektivisere fabrikken, siger Jesper Friis.
Stelrad er en stor koncern med 1.200 medarbejdere og fabrikker i England, Holland og Tyrkiet, og nu også i Danmark. Stelrad har en markedsandel på næsten 20 pct. på det europæiske marked.
- I så stor en koncern vil der i nogle tilfælde være muligheder for at flytte noget produktionsudstyr fra en fabrik til en anden, siger han.
Lejer bygningerne
Stelrad har indgået en toårig lejeaftale af de bygninger, som Hudevad Radiators har brug for til produktionen.
Det er meningen, at den danske salgsorganisation nu skal begynde at sælge Stelrads standardradiatorer.
- De sælgere, som vi havde i Rio-delen, har vi valgt at beholde. De skal til at sælge Stelrad-radiatorer først og fremmest til det danske marked og senere til det skandinaviske marked, siger Jesper Friis.
Stelrad har ikke tidligere været på det skandinaviske marked.