23948sdkhjf

Dronen tjekker tilstanden i højden


Video: Teknologisk Institut

Droner er avancerede værktøjer, der åbner for en række muligheder for undersøgelser af svært tilgængelige steder samt indsamling af store mængder data.

Ved hjælp af droneoptagelser og 3D modeller kan specialisterne registrere alle synlige skader på bygningen – og bygningsejer kan få et vigtigt redskab både i forhold til vedligehold og udvikling af bygningen.

Morten Holten Petersen er certificeret dronepilot på Teknologisk Institut. Sammen med sine kollegaer har han netop gennemført en dronebaseret skadesregistrering af 1 ud af 4 tårnsæt til Københavns Universitets Panum Institut i København.

- Tårnene på Panum Instituttet er udført in-situ og støbt med anvendelse af glideforskalling. Den blottede del af tårnene har en højde på 25 m, og det er selvsagt en udfordring at foretage en skadesvurdering af tårnene – både på grund af de omkringliggende bygninger og tårnenes højde, forklarer Morten Holten Petersen.

Hjælp til fremtidigt vedligehold
Normalt vil en traditionel skadesregistrering på en lokation som denne blive foretaget af kostbare ”rope-access” specialister, som er specialuddannede klatrere. Men i samarbejde med Teknologisk Institut valgte Københavns Universitet at foretage registreringen af skader ved hjælp af droneoptagelser.

I de fleste tilfælde vil droneundersøgelser være den billigste måde at foretage en visuel inspektion af svært tilgængelige steder på, og også den billigste metod til indsamling af et komplet fotografisk datasæt.

Morten Holten Petersen fløj selv dronen på opgaven for Københavns Universitet.

- Vi tog udgangspunkt i en komplet fotografisk ”scanning” af de dele af tårnene, der skulle undersøges. Scanningen blev udført med drone og dels med forprogrammeret flyvning og dels med manuel flyvning. I alt tog vi 303 billeder med passende overlap, så vi kunne konstruere en digital 3D model af tårnsættet. På 3D modellen kunne vores erfarne tilstandsfolk registrere alle synlige skader og andre strukturer, som er interessante for bygningsejeren, fortæller Morten Holten Petersen.

Efter opgaven modtog Københavns Universitet en overskuelig elektronisk rapport med markering af interesseområder og gradering af eventuelle skader.

- Rapporten og den indsamlede data er et vigtigt redskab for bygningsejeren, hvis der skal iværksættes reparationsarbejde, eller blot som et detaljeret øjebliksbillede, der kan indgå i det langsigtede opsyn med bygningens udvikling og vedligehold, siger Morten Holten Petersen.

Artiklen er en del af temaet Video & billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094