23948sdkhjf

Amager Bakke nærmer sig sin afslutning

Anlægget skal testes af skiløbere inden åbning

Byggeriet af et af verdens mest komplicerede energianlæg lakker mod enden.

Der mangler nu kun den endelige færdiggørelse af tagparken på toppen og de sidste myndighedsgodkendelser.

Første spadestik til Amager Bakke blev taget i marts 2013, og fra september 2017 har energianlægget produceret strøm og varme til hovedstadens indbyggere.

Anlægsarbejdet på toppen gik i gang ved årsskiftet, og det forventes færdigt ultimo december 2018.

Byggeriet af energianlægget med en skibakke på toppen er tegnet af BIG og har tiltrukket sig stor national og international opmærksomhed som et eksempel på, hvordan industri og rekreative tilbud kan gå hånd i hånd.

Anlægget har også trukket en del overskrifter i tidens løb - om pengemangel og tekniske udfordringer. Den del lader vi dog ligge for nuværende.

Komplekst byggeri
Fonden Amager Bakke har lejet taget på toppen af Amager Bakke af ARC, og det er også fonden, der arbejder med at etablere skibakke, løbestier, klatrevæg, skiudlejningsbutik og skilifte.

- Det er et komplekst byggeri, vi har kastet os over. Mange af de løsninger, vi skal bruge, har aldrig været prøvet før, simpelthen fordi der ikke findes noget tilsvarende i hele verden. Hvordan får man for eksempel transporteret 14.000 kvadratmeter jord op på en flade, der visse steder hælder 45 pct? Og hvordan fastgør man ski-belægning på et skråt tag uden at ødelægge tagpappen?, siger Patrik Gustavsson, direktør for Fonden Amager Bakke og fortsætter:

- Vejret er en faktor, som vi ikke kan planlægge os uden om. Så vi håber på et mildt efterår og vinter, så vi kan blive færdige så hurtigt som muligt.

Økonomien er på plads
Som udgangspunkt var skibakkeanlægget budgetteret til at koste 82,4 millioner kroner, men tidligere i år kom det frem, at pengeposen var ved at være tom, og at anlægget blev dyrere end ventet. Det kunne have betydet en væsentlig forsinkelse i færdiggørelsen af det unikke anlæg.

Derfor har Fonden Amager Bakke har været hos energianlæggets fem ejerkommuner. Og det har båret frugt.

- Vi er så heldige, at de fem ejerkommuner har besluttet at de vil låne os pengene. Så nu skal vi bare have det bygget færdigt, fortæller Patrik Gustavsson. 

Dermed løber den samlede sum for skibakke, klatrevæg og cafe op i 91,3 millioner kroner.

Åbner for offentligheden
Med det fremskredne arbejde på toppen af bakken håber ARCs direktør Jacob Hartvig Simonsen, at Amager Bakke kan åbne for offentligheden i foråret 2019.

- Når vi er lidt upræcise i den udmelding, skyldes det primært to forhold. Fremdriften på tagparken er i sagens natur helt og aldeles vejrafhængig. Kommer der efterårsstorme, må arbejdet i det fri indstilles, og snevejr kan ligeledes vanskeliggøre afslutningen af tagparken. For det andet skal vi samt Fonden Amager Bakke hver især have en lang række godkendelser på plads, lige fra ibrugtagningstilladelse, tilladelser til ophold på taget og godkendelse af skiliften, siger Jacob Hartvig Simonsen og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at vi med Amager Bakke rykker grænserne for, hvordan et energianlæg kan indgå i samspil med byens liv. Det giver naturligvis anledning til en lang række spørgsmål, og i tæt dialog med de relevante myndigheder, inspektionsfirmaer og leverandører, arbejder vi målrettet på at løse opgaven. Og vi skal nok komme i mål.

Testes af udvalgte skiløbere
Så snart det er muligt, vil der komme en periode, hvor skibakke, løbesti og øvrige faciliteter vil blive testet.

Det vil ske i specifikke tidsrum og for særligt indbudte skientusiaster, løbere og klatrere.

- Vi kan ikke vente på at byde danskere, svenskere og folk fra hele verden velkommen. Men vi vil sikre den bedste oplevelse for alle, og derfor starter vi med at lade udvalgte skiløbere og folk fra skimiljøet teste faciliteterne igennem. Kun det bedste er godt nok for os. Vi håber på at kunne lade de første teste i løbet af december, hvor anlægget nedenunder gennemgår en række forbedringer, siger direktør Christian Ingels for Copenhill, der skal drive anlægget, og tilføjer:

- Vi har netop været i Italien med Thomas Uhrskov (skiekspert red.) for at teste underlaget. Vi kan godt løfte sløret for, at det bliver værd at vente på skioplevelsen.

I videoen kan du se hvad skiekspert Thomas Uhrskov siger til at stå på ski på plastik (Videoen er produceret af Copenhill)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109