23948sdkhjf

Sådan skal vi bygge i fremtiden

Fremover skal vi vænne os til flere træpaneler og facadeplader på vores huse. Det er resultatet af en ny undersøgelse om fremtidens byggeri, som 100 arkitekter har deltaget i.
I fremtiden ryger monotone husfacader i puds ud, og ind kommer i stedet kreative facadeløsninger bygget med træpaneler og facadeplader.

I hvert fald hvis man skal tro en ny, svensk undersøgelse blandt 100 arkitekter gennemført af analysebureauet PFM Research for Cembrit i Sverige.

Hver anden af de adspurgte arkitekter peger på træpaneler og facadeplader som de to facadematerialer, der vil vokse mest i udbredelse de nærmeste 10 år. Tilsvarende forudsiger hver tredje arkitekt, at pudsede facader fremover vil blive mere sjældne.

Energieffektiv og ventileret
Stort set alle arkitekterne tror på, at energieffektive huse er fremtiden, og otte ud af 10 forudsiger i den forbindelse, at de såkaldt ventilerede facader vil blive betydeligt mere udbredt.

Innovationschef i Cembrit Danmark Magnus Sommer peger på en række forhold, der tilsiger, at ventilerede facader eller ”lette konstruktioner” skal vinde udbredelse – og det i mindst lige så høj grad i Danmark som i Sverige:

- Med de isoleringstykkelser, vi arbejder med i dag, er det mere hensigtsmæssigt at arbejde med en let konstruktion frem for en tung, skalmur-løsning, siger Magnus Sommer.

- Desuden er lette konstruktioner billigere, så man får mere plads for pengene. Og eftersom en ventileret facade modvirker fugtophobning, opnår man også et sundere byggeri, uddyber han.

Problemfyldt puds
En af grundene til, at de svenske arkitekter ikke tilskriver puds den store fremtid er tilsyneladende, at materialet kræver meget vedligehold.

Hele 35 % af arkitekterne peger på puds som det mest problemfyldte materiale set over en livscyklus på 50 år.

I den anden ende af skalaen som de mindst problemfyldte materialer placerer arkitekterne teglsten, beton og glas, mens plader i fibercement scorer bedst som det mindst problemfyldte materiale.

Brydningstid i Danmark
Af de adspurgte svenske arkitekter forventer otte ud af 10 en voksende efterspørgsel efter personlige og unikke boliger, mens syv ud af 10 forudser, at der i det næste årti vil blive eksperimenteret og ”leget” langt mere med innovativ arkitektur og kreative facadeløsninger.

Den udvikling kan arkitektfirmaet Poulsen & Partnere i Aarhus godt nikke genkendende til:

- Der er ingen tvivl om, at dansk arkitektur befinder sig i en brydningstid, hvor den traditionelle byggestil hele tiden bliver udfordret. Vi oplever bl.a., at lette materialer og lette konstruktioner vinder frem, fordi det totaløkonomisk set er fordelagtigt, og fordi det giver nye muligheder for at være kreativ, siger Jens Jacob Gjerluff Jacobsen, arkitekt hos Poulsen & Partnere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115