Alarmerende få højtuddannede i byggeriet
Uddannelsesniveauet stiger i alle dele af samfundet. Dog ikke i byggebranchen, og det spænder ben for vækst og produktivitet.
Hvor der i andre brancher er sket en markant fremgang i antallet at højtuddannede medarbejdere, er udviklingen således stagneret i bygge- og anlægsvirksomhederne. Det er problematisk, for virksomhederne skriger på byggeri-uddannede ledere, lyder det fra Dansk Byggeri.
Her fremhæver uddannelses- og arbejdsmarkedskonsulent Sidse Frich Thygesen, at der er betydelige fordele ved at have højtuddannede medarbejdere på lønningslisten. De bidrager nemlig i høj grad til øget produktivitet og effektivitet:
- Vi kæmper i bygge- og anlægsbranchen med, at der ikke sker en tilstrækkelig stigning i produktiviteten. Og der er ingen tvivl om, at manglen på højtuddannede medarbejdere er en medvirkende årsag til dette problem, siger hun.
Behov for ny uddannelse
Fra Dansk Bygger lyder anbefalingen derfor, at der oprettes en ny toårig erhvervsakademiuddannelse med selvstændigt optag. En uddannelse, hvor der er fokus på ledelse, kommunikation og planlægning:
- En tilsvarende erhvervsakademiuddannelse findes allerede i brancher som industri, handel og transport, hvor den har vist sig at have stor positiv betydning for at højne effektiviteten og produktiviteten, fortæller Sidse Frich Thygesen.
Og der er et stort behov for uddannelsen. Ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Byggeri i 2010 svarer hele 83 % af bygge- og anlægsvirksomhederne, at de enten nu eller fremadrettet har behov for en medarbejder, som er uddannet inden for og udelukkende fokuserer på ledelse.