23948sdkhjf

Klumme: Forbedring gennem brug af nøgletal – Er målet nået?

Formålet med indførelsen af nøgletal i byggeriet var at skabe mere synlighed om kvalitet. Bygge Rating er det nyeste tiltag i indsatsen - og det ser ud til at virke.
Klumme af Simon Mortensen, Byggeriets Evaluerings Center

Evaluering af byggebranchen i form af indsamling af nøgletal blev indført helt tilbage i 2004. Dengang var det alene entreprenører på det statslige byggeri, der var omfattet af krav om evaluering.

Siden har nøgletal-systemet bredt sig som ringe i vandet, og i dag er både entreprenører, rådgivere og bygherrer omfattet af krav i både det statslige og det almene byggeri. Dertil kommer, at mange kommunale og private bygherrer er begyndt at bruge systemet uden at være underlagt krav herom.

Kvalitet som parameter
Nøgletal-systemet giver bygherrerne mulighed for i højere grad at inddrage kvalitet i udvælgelsen af entreprenører og rådgivere for dermed at dreje konkurrencen væk fra at handle om pris alene.

Ved at måle på entreprenørernes og rådgivernes præstationer, og efterfølgende sikre at disse målinger anvendes i udvælgelsen på kommende sager, ligger der et incitament hos disse virksomheder til at levere en god præstation.

Hvis virksomheden kan dokumentere, at den har leveret gode præstationer på tidligere gennemførte bygge- eller rådgivningsopgaver, er sandsynligheden for at blive udvalgt til at byde på kommende opgaver større.

Svært at dokumentere effekten
Men har det virket? Nøgletal-systemet har nu været her i godt syv år, og flere end 3.000 bygge- og rådgivningsopgaver er blevet evalueret af Byggeriets Evaluerings Center. Alligevel er det en meget svær opgave at undersøge, om systemet har haft den tiltænkte effekt.

For at undersøge, om et tiltag som nøgletal-systemet har virket efter hensigten, må man se på de forhold, som systemet er rettet imod, dvs. de faktorer som systemet måler på: Overholdelse af tidsfrister, mangler, arbejdsulykker og kundetilfredshed.

Men systematiseret data for disse faktorer findes kun for de byggesager, der er tilmeldt. At undersøge systemets effekt på byggesektoren generelt er derfor behæftet med stor usikkerhed.

Et vigtigt skridt i den rigtige retning
Det kan lyde som en kliché, men på flere områder er nøgletal-systemet stadig i en opstartsfase. Først for nylig er der taget hul på offentliggørelse af nøgletallene, og mange bygherrer har stadig til gode at erfare, at der kan opnås gevinster ved en mere aktiv anvendelse af systemet.

Erhvervs- og Byggestyrelsens offentliggørelse af nøgletal for entreprenører er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Offentlighed om nøgletallene giver bl.a. bygherrerne store fordele ved en indbudt eller begrænset licitation. De kan opnå fordele ved at inddrage nøgletallene i processen med at finde de bedste tilbudsgivere til byggesagen.

Men for at det sker, skal der nedbrydes barrierer for brugen af systemet. Offentligt tilgængelige nøgletal er en nødvendighed i denne proces, og de vil medvirke til at fremme anvendelsen og udbredelsen af systemet. Byggeriets Evaluerings Center har taget udfordringen op og skabt rammerne for fuld offentlighed om nøgletallene, og ikke mindst en ubesværet adgang til dem på centrets hjemmeside.

Alle sager, som tilmeldes hos Byggeriets Evaluerings Center efter den 26. januar 2011, vil efter endt evaluering blive offentliggjort på centrets hjemmeside www.byggeevaluering.dk . Virksomheder, som har tilmeldt evalueringssager før denne dato, har mulighed for selv at offentliggøre disse. Det er en mulighed, som stadigt flere virksomheder benytter sig af. Processen med offentliggørelse af nøgletallene er altså speedet voldsomt op til gavn for de bygherrer, som ønsker at anvende nøgletallene, når de skal udvælge entreprenører og rådgivere.

Bygge Rating – en milepæl for nøgletal-systemet
Hertil kommer, at nøgletallene fra Byggeriets Evaluerings Center nu præsenteres på en ny måde. Der er indført en Bygge Rating, som gør det lettere for bygherren, men også for entreprenøren og rådgiveren, at afkode nøgletallenes værdier. Princippet kendes fra Fødevarestyrelsens smiley-ordning.

Bygge Rating erstatter ikke nøgletallene, men supplerer dem. Bygge Rating gør, at bygherren på én gang kan sammenholde en hel stribe entreprenører eller rådgivere. På samme måde kan entreprenører og rådgivere benytte centrets hjemmeside til at sammenholde deres egen Bygge Rating med konkurrenternes.

En entreprenørs Bygge Rating viser virksomhedens gennemsnitlige præstation for hvert af områderne tidsfrister, mangler, arbejdsulykker og kundetilfredshed på en skala fra A til E, hvor A er det bedst opnåelige. En rådgivers Bygge Rating er en enkelt angivelse af virksomhedens gennemsnitlige præstation på en tilsvarende skala fra A til E.

Bygge Rating er med til at forenkle processen for den bygherre, som stiller krav til tilbudsgivere. Bygherren kan fx angive, at tilbudsgiver som minimum skal have opnået et ”B” i sin Bygge Rating. Disse på overfladen simple tiltag ser ud til at blive en milepæl i nøgletalssystemets historie. En milepæl som for alvor bragte anvendeligheden i fokus. Nøgletal skal efterspørges og anvendes. Hvis sandsynligheden for, at kunder efterspørger nøgletallene og anvender dem til udvælgelse, stiger, forstærkes incitamentet til at gøre det godt for de entreprenører og rådgivere, som bliver bedømt. Omvendt kan systemet udvandes i tilfældet af, at nøgletallene ikke bliver anvendt.

Det er det første, som er ved at ske nu. Virksomhederne har for alvor fået øjnene op for potentialet i nøgletallene. Bygherrens mulighed for hurtigt og enkelt at fremsøge de bedste virksomheder på centrets hjemmeside har sendt et signal om, at det ikke blot er vigtigt at have nøgletal – de skal også være gode.

Flere og flere virksomheder vælger at offentliggøre deres Bygge Rating på deres egen hjemmeside og sender således et klart signal til kunderne om, at man ikke er bange for at udstille sine styrker og evt. svagheder. Gode nøgletal kan i den forbindelse benyttes til at promovere virksomheden. På centrets hjemmeside har virksomhederne mulighed for at hente en applikation, som gør det let at vise virksomhedens aktuelle Bygge Rating på deres egen hjemmeside. Applikationen vil automatisk opdatere virksomhedens Bygge Rating i takt med at nye sager kommer til og gamle sager forældes.

Stadigt flere bygherrer stiller krav om fremvisning af nøgletal. Det giver dem mulighed for at sikre, at de virksomheder, de indgår kontrakt med, har dokumenteret gode præstationer på tidligere gennemførte sager. Hvis bygherren samtidig stiller krav om, at der skal foretages en evaluering af bygge- eller rådgivningsopgaven, skaber han et incitament til, at virksomheden også vil levere en god præstation på netop denne byggesag. Samtidig bidrager bygherren, via sin evaluering af byggesagen, til opbygning af viden omkring de deltagende virksomheder. En viden som kan benyttes af andre bygherrer i fremtiden. Nøgletalssystemet kommer altså ind i en selvforstærkende cyklus.

Evaluering fører til forbedringer
Er målet så nået? Svaret må være både og. Tallene fra de evaluerede sager viser, at bygherrerne her er mere end gennemsnitligt tilfredse med de entreprenører og rådgivere, de har valgt. En analyse fra december 2010 (findes på www.byggeevaluering.dk) viste, at der registreres færre arbejdsulykker på de byggeopgaver der evalueres, sammenlignet med landsgennemsnittet.

Meget tyder desuden på, at de byggeopgaver, som evalueres, i højere grad end øvrige sager afleveres til tiden og uden mangler. Meget peger altså i retning af, at evaluering fører til forbedringer. Forbedringer, der må forventes at blive større, fordi incitamentet til anvendelse af nøgletal-systemet vokser i takt med, at fokus øges.

Hjulene er nu for alvor begyndt at dreje. Større offentlighed omkring nøgletallene og den let gennemskuelige Bygge Rating, vil uden tvivl øge efterspørgslen på evaluering af bygge- og rådgivningsopgaver, og dermed gøre systemet til et endnu stærkere værktøj for landets bygherrer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079