Klumme: I den bedste mening
Kommunernes trang til at kontrollere beregninger er en af årsagerne til de lange behandlingstider på byggesager. Men beregningerne er ikke kommunernes opgave.
På et møde for noget tid siden kom jeg til at sidde ved siden af en byggesagsbehandler fra en kommune.
Han udtrykte sin frustration over, at han desværre ikke længere kunne gennemskue alle de beregninger af energiforbrug og konstruktioner, som blev vedlagt byggeansøgningerne.
Men hov: Det er jo slet ikke kommunens opgave at gennemskue og kontrollere de beregninger, der ligger bag et byggeprojekt – i hvert fald ikke for langt de fleste typer byggerier. Det er bygningsejeren selv, der skal sørge for, at beregningerne er korrekte, mens kommunen blot har til opgave at sikre sig, at der foreligger dokumentation for beregningerne. Det står sort på hvidt i Erhvervs- og Byggestyrelsens anvisninger.
Unødvendigt dobbeltarbejde
Jeg er ikke i tvivl om, at den pågældende byggesagsbehandler kontrollerer beregningerne ud fra et ønske om at levere den bedste service til borgerne. Problemet er, at der er tale om dobbeltarbejde.
Bygningsejeren ender med at betale for beregningerne to gange: Først til sine egne rådgivere, og herefter til kommunen for den ekstra kontrol. Det er ikke meningen med loven. Bygningsejeren har det totale ansvar i forhold til eventuelle fejlberegninger, og derfor er der som sådan ikke nogen grund til, at kommunerne dobbelttjekker beregningerne – særligt ikke, når de ikke har de faglige kompetencer til det.
I store og komplicerede byggesager, der involverer flere parter og eventuelt en længere høringsproces, kan der naturligvis være sund fornuft i at bruge tid og ressourcer på en mere grundig sagsgennemgang. Men langt de fleste byggesager handler om små byggeprojekter i landets små villakvarterer, og her er det meningsløst at slæbe sagerne igennem dobbeltarbejde.
Dertil kommer, at det formentlig også i de store byggesager er upraktisk, hvis kommunens egne folk skal bruge tid på at sætte sig ind i de mange beregninger på konstruktion og energiforbrug. Udlicitering af opgaver har gang på gang vist sig at spare både tid og penge for kommunerne – og derfor vil det være oplagt at anvende en ekstern, uafhængig konsulent til at kontrollere de komplicerede byggesager.
Opråb til kommunerne
Men tilbage til de almindelige byggeansøgninger. Her må vi hurtigst muligt opfordre kommunerne til at sætte sig ind i EBST’s anvisninger og få sat en stopper for dobbeltarbejdet.
Det er og bliver bygningsejerens eget ansvar og dermed hans eget problem, hvis projektet ikke er konstrueret korrekt. Det er sympatisk, at kommunen på denne måde vil tage bygningsejerne i hånden, men det er ikke kommunens opgave. Hvis kommunerne holdt sig til Erhvervs- og Byggestyrelsens anvisninger, ville vi kunne forkorte sagsbehandlingstiden og nedbringe gebyrerne.
Kilde: Foreningen af Rådgivende Ingeniører