23948sdkhjf

Ny ordning øger kvaliteten i byggeriet

Resultatet af en ny undersøgelse peger i retning af, at indførelsen af den obligatoriske byggeskadeforsikring har en positiv effekt på kvaliteten af nye boliger.
Siden april 2008 har det været obligatorisk at tegne en byggeskadeforsikring for nyopførte private helårsboliger opført af professionelle.

Ordningen blev vedtaget i kølvandet på en række konkrete sager, hvor forbrugere stod med nyopførte huse med alvorlige byggeskader som fx skimmelsvamp.

Færre skader i boliger med forsikring
Med en byggeskadeforsikring i hånden er det i dag blevet nemmere at få væsentlige byggeskader udbedret, og samtidig ser det ud til, at ordningen giver højere kvalitet i byggeriet.

Som led i en evaluering har Erhvervs- og Byggestyrelsen undersøgt 600 forbrugere og blandt husejere med forsikring havde kun 8 % alvorlige skader eller fejl på deres hus. Den tilsvarende andel hos husejere uden forsikring var cirka dobbelt så stor:

- Vi kan se, at byggeskadeforsikringen virker. Boliger med en forsikring har simpelthen færre skader. Byggeskadeforsikringen er derfor et vigtig instrument i kampen mod fejl og mangler i byggeriet, siger styrelsens direktør, Finn Lauritzen.

Han glæder sig over, at ordningen har en positiv effekt men ærgrer sig samtidig over, at der pt. er ca. 30 % af de nyopførte boliger, der ikke forsikres – selv om forsikringen er obligatorisk:

- Vi følger derfor ordningen tæt, og samtidig opfordrer vi forbrugerne til også selv at undersøge om det hus, de overvejer at købe, har den lovpligtige forsikring. Hvis der ikke er tegnet forsikring, kan forbrugeren blive snydt og stå med håret i postkassen, hvis der er fejl eller mangler, advarer Finn Lauritzen.

Fakta om ordningen og undersøgelsen
I forbindelse med Folketingsbehandlingen af loven blev det besluttet, at ordningen skulle evalueres efter ca. to år efter ikrafttræden. Evalueringen er gennemført af Erhvervs- og Byggestyrelsen med bidrag fra relevante interessenter.

Evalueringen viser, at:
• Husejere med forsikring har færre alvorlige skader eller fejl på deres hus i forhold til husejere uden forsikring.

• 90 % af de husejere, som har tegnet forsikringen, er tilfredse med ordningen.

• Der tegnes ikke forsikring for alle de byggerier, som er omfattet af forsikringskravet.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har igangsat en række initiativer, der skal sikre større udbredelse af ordningen; herunder styrket information til forbrugerne og forbedret administrationsgrundlag ude i kommunerne.

Desuden er der sat øget fokus på, at kommunerne i forbindelse med byggesagsbehandlingen gennemfører den kontrol, som de er forpligtiget til. Når et byggeri tages i brug eller færdigmeldes, skal bygherren/boligejeren fremsende dokumentation for, at der er tegnet en byggeskadeforsikring. Modtager kommunen ikke denne, og er byggeriet omfattet af forsikringspligt, er det ikke lovligt at tage byggeriet i brug.

Forsikringen skal tegnes af bygherren til fordel for bygningsejeren og hører til den ejendom, som forsikringen er knyttet til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078