Renovering styrker mangfoldighed i almene boliger
Fysiske forandringer, som etablering af forskellige boligtyper og øget tilgængelighed, styrker mangfoldigheden i almene boligbebyggelser ved at tiltrække nye beboergrupper til området.
Det konkluderer Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) på baggrund af en netop offentliggjort evaluering af 11 almene boligbebyggelser, som er gennemført med støtte fra Landsbyggefonden fra 2014 til 2016.
- Det kan være med til at skabe en social stabilisering af et boligområde, når små lejligheder nedlægges, da det ofte er her ressourcesvage beboere bor. Men når det sker, er det vigtigt at holde øje med, hvor de udsatte beboere flytter hen, og kommunerne bør være opmærksomme på, om sociale indsatser skal etableres i andre af lokalområdets boligkvarterer, siger boligforsker Mette Mechlenborg i en pressemeddelelse.
Sammen med professor Claus Bech-Danielsen er hun aktuel med bogen ”Renovering af almene boligområder - Evaluering af fysiske indsatser gennemført i perioden 2014-2016”, der kortlægger de fysiske indsatser og vurderer virkningen heraf.
Ifølge de to forskere er der flere tegn på, at fysiske renoveringer medvirker til at fremtidssikre boligafdelinger – og til at skabe sociale forandringer i boligområderne gennem en større spredning i sammensætningen af beboere. I udkantskommuner, hvor der tidligere har været tomme boliger, der var svære at udleje, meldes der nu om ventelister til de renoverede boliger i boligafdelinger.
- Og ikke mindst er det positivt, at de vigtigste personer i denne sammenhæng, de eksisterende beboere, beretter om øget stolthed over at bo i deres boligområde, siger Mette Mechlenborg.
Hun peger på, at det især også skyldes, at renoveringen flere steder har bidraget til stor arkitektonisk kvalitet, for eksempel i Rosenhøj i Viby, Søhusene i Nakskov og Sorgenfrivang II i Virum.
Læs mere på www.sbi.dk/renovering2014-2016