Robotter skal vedligeholde Storebæltsbroen
Blue Ocean Robotics og Sund & Bælt vil i et nyt samarbejde undersøge udviklingsmulighederne for brug af robotteknologi til blandt andet drift og vedligehold på Storebælt.
Sund & Bælt er i gang med et teknologispring, der skal sikre en mere effektiv og intelligent drift og vedligeholdelse af Storebæltsforbindelsen. Drift & vedligehold og reinvesteringer af de omfattende anlæg beløber sig hvert år til cirka 500 mio. kr., så selv en effektiviseringsgevinst på få procenter vil give store besparelser. De procenter vil Sund & Bælt finde ved at tage ny teknologi i brug.
Flere initiativer er allerede i gang, og samarbejdet med Blue Ocean Robotics skal som et af de mange initiativer bidrage til at afdække potentialet. Ambitionen er at gøre Storebælt til et omdrejningspunkt for Sund & Bælts arbejde med at udvikle og anvende ny teknologi med danske og internationale samarbejdspartnere.
Hvad kan robotter lave?
Dagligt passerer godt 35.000 biler forbindelsen, og det tal ventes fortsat at stige. Samtidig øges anlæggenes alder, og teknologispringet skal derfor fremtidssikre forbindelsen, så trafikken også fremover kan køre sikkert over en forbindelse, der er åben døgnet rundt med et vedligehold, der udføres effektivt. Samarbejdet med Blue Ocean Robotics har til formål at afdække, hvilke opgaver der fremover kan foregå med robotter. Med den viden på plads kan Sund & Bælt begynde at indgå partnerskaber med de førende teknologipartnere, der kan levere fremtidens løsninger.
- Big Data, Internet of Things, sensorer og robotter er en del af hverdagen i nogle brancher, men i bygge- og anlægsbranchen er det endnu ikke slået fuldt igennem. Det vil Sund & Bælt være med til at ændre sammen med innovative teknologipartnere som fx Blue Ocean Robotics. Vi har sat os det ubeskedne mål, at vi vil være markedsleder på intelligent anvendelse af asset management i drift og vedligehold blandt infrastrukturejere, siger adm. direktør i Sund & Bælt, Mikkel Hemmingsen.
Blue Ocean Robotics forbinder robotteknologi med virksomhedsmål. Udviklingen sker i samarbejde med strategiske partnere i en partnerskabsmodel kaldet RoBi-X.
- Hos Blue Ocean Robotics er vi glade for at indlede samarbejdet med Sund & Bælt, og det er ganske perspektivrigt, at vi skal afdække potentialer for robotteknologi på anlæg, som både omfatter broer, vejbaner og tunneller. Vi har allerede igangsat de indledelse øvelser gennem vores velafprøvede RoBi-Roadmap program, som er en del af vores RoBi-X model. Her vil vi afdække og kortlægge, hvordan robotteknologi kan bruges til inspektion og vedligehold til vands, til lands og i luften. Hermed skabes et optimalt afsæt til at få robotiseret bygge- og anlægsbranchen, som indtil nu kun i begrænset omfang har taget robotteknologien til sig, lyder det fra Blue Ocean Robotics direktører, Claus Risager, Rune K. Larsen og John Erland Østergaard.