23948sdkhjf

Håndværkere: Bæredygtigt byggeri er svært og tidskrævende

Bureaukrati og mangel på viden får ofte de mindre håndværksfirmaer til at vælge de grønne løsninger fra.

Jo mindre et byggefirma er, desto sværere er det at komme i gang med at bygge bæredygtigt.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en undersøgelse, som Stark for nylig har gennemført blandt 1.700 professionelle kunder, hvoraf over halvdelen er håndværksfirmaer med mindre end 50 ansatte.

Starks undersøgelse

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.700 professionelle kunder, hvoraf over halvdelen er håndværksfirmaer med mindre end 50 ansatte.

Svarene viser blandt andet, at:
- 41 % mener, at ekstra administration gør det tidskrævende at bygge bæredygtigt 
- 60 % angiver manglende viden som en udfordring i forhold til at bygge bæredygtigt 
- Over halvdelen angiver, at de ofte eller altid tænker over bæredygtige byggematerialer – men at det ikke nødvendigvis omsættes til praksis.

Det er ikke de gode intentioner, der mangler. Håndværkerne vil gerne det bæredygtige byggeri, men mangel på viden og ressourcer betyder, at udviklingen kører i sneglefart:

- Håndværkerne tænker bæredygtigt, men de føler sig mast i en branche, hvor alt handler om økonomi. Samtidig er de forvirrede, for hvor skal de gå hen? De slår op i banen hele tiden på grund af økonomi og i frustration over, at det ikke kan lade sig gøre, sagde Johnny Lundgreen fra Roskilde Tekniske Skole, da Stark tidligere på måneden inviterede til debat under Building Green i København.

Rejsen er lige begyndt
Ifølge Starks undersøgelse overvejer mere end halvdelen af de små og mellemstore håndværksvirksomheder ”ofte” eller ”altid” bæredygtige byggematerialer.

Men tanke omsættes sjældent til handling. 60 procent af respondenterne angiver manglende viden som en årsag, mens 41 procent peger på mængden af administration. Desuden siger 38 procent, at de ikke oplever efterspørgsel på bæredygtige løsninger.

- Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret; nemlig de små og mellemstore håndværksvirksomheder, siger administrerende direktør Britta K. Stenholt fra Stark.

Hun understreger, at det helt generelt er en høj prioritet hos Stark at bidrage med viden om bæredygtighed til de mange mindre virksomheder, som Stark møder i hverdagen:

- Vi havde for eksempel 1.500 håndværkere og egne medarbejdere på kursus, da der kom nyt bygningsregulativ i 2015, og vi har undervist i klimaskærme sammen med de tekniske skoler. Men der er stadig meget at gøre, for det her er en rejse, som vi først lige har begyndt, siger Britta K. Stenholt.

Bureaukrati er ikke bæredygtigt
Ved Starks debatmøde på Building Green var der generelt enighed om, at der er brug for at klæde de mindre virksomheder bedre på og fjerne nogle af de byrder, som i dag forhindrer det bæredygtige byggeri i at nå bredere ud:

- Hvis det drukner i bureaukrati, skrider hele bæredygtighedstanken. For bæredygtighed handler også om økonomi, pointerede miljøkonsulent Simon Stig Gylling fra Dansk Byggeri, mens Jakob Næsager (C), medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, erkendte, at det offentlige må påtage sig sin del af ansvaret:

- Vi skal være opmærksomme på, at vi lever i den virkelige verden, og at der er en regning, som skal betales, når vi stiller krav, sagde han.

Har brugt 200 timer på godkendelser
Jesper Wielandt fra Gerner Hansen & Jørgen Petersen A/S er en af de små tømrermestre, der har erfaret, hvad det kræver at bygge bæredygtigt.

Hans virksomhed arbejder som underentreprenør på byggeriet af en svanemærket daginstitution i Søborg, og Jesper Wielandt har brugt mange ressourcer på at få byggematerialer godkendt til byggeriet.

- Det er ikke sværere at opføre et svanemærket byggeri, men der er alt for meget papirarbejde. Jeg har vel brugt omkring 200 timer på at få godkendelser på plads, og Stark har måske brugt lige så mange timer på at hjælpe mig. Havde vi vidst det på forhånd, ville vi måske ikke have sagt ja til opgaven, siger Jesper Wielandt.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.285