23948sdkhjf

Naturområde skal være landets vildeste læringsrum

Hedeland uden for København skal indeholde både besøgs- og læringscenter

Det indeholder planen

På grænsen mellem Sletten og Hedebjergene indeholder planen en hovedindgang til Hedeland ved Flintesø. Har kan opføres et besøgs- og læringscenter, som skal formidle Hedeland og danne ramme for udstilling, naturskole, café og base for besøgende.

Tæt ved Flintesø er der tanker om at skabe ”Flintebjerg”, som kan være et aktivitetsbjerg for alle aldre. Skitserne viser en gigantisk svævebane, et kæmpe klatreanlæg og andre udfordringer til kondition og balance.

I Hedebjergene ligger også Vindinge Langsø. Her er der et forslag om at udvide naturlegepladsen ved at skabe et børnebjerg – en stor skråning, der udfordrer børnenes motorik på mange forskellige måder med balance på sten og træstammer, en kæmpegynge og stejle klatreområder.

”Udviklingsplanen er blevet til på baggrund af parallelopdraget om udviklingen af Hedeland i december 2017 -april 2018. I parallelopdraget bidrog  henholdsvis Team SLA Arkitekter, Team Møller & Grønborg samt Team RUBOW arkitekter med forslag.”

8/11-17 kl. 12.45: Faktaboks er opdateret med oplysninger om deltagende virksomheder i parrallelopdraget.

Det 15 hektar store naturområde Hedeland uden for København skal være Danmarks vildeste læringsrum, hvor det rå, aktive og rolige kombineres med kultur og unikke kulturoplevelser.

Det er planen med den nye udviklingsplan, som Greve, Høje-Taastrup og Roskilde kommuner sammen med selskabet I/S Hedeland og Realdania har præsenteret for det store naturområde Hedeland.

Udviklingsplanen sætter retning for Hedelands udvikling de næste mange år.

Nøgleordene er at dyrke det rå, det aktive og det rolige i kombination med læring, kultur og unikke naturoplevelser.

Planen deler det tidligere grusgravområde op i tre landskaber: Hedebjergene, Sletten og Ødemarken, der bindes sammen med en sti - en oplevelsesrute kaldet "Horndrageren", der er opkaldt efter en særlig orkidé, som findes i området.

Samtidig skal lokale stier sikre forbindelser mellem Hedeland og de nærmeste byer.

Ny hovedindgang
- Udviklingsplanen sætter en ambitiøs retning for den videre udvikling af Hedeland, som i den grad er en unikt rekreativ oplevelse. Det blomstrende foreningsliv og de mange potentialer gør området særdeles attraktivt som udflugtsmål for både nuværende og kommende borgere samt besøgende, siger Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler (C) i en pressemeddelelse.

Planen omfatter blandt andet en ny hovedindgang ved den såkaldt Flintesø på grænsen mellem Sletten og Hedebjergene.

Planen er at opføre et besøgs- og læringscenter, som skal formidle Hedeland og danne ramme for udstilling, naturskole, café og base for besøgende

Alle idéerne med besøgscenter, Horndrageren, bjerge, shelters, skiltning m.v. er en del af de indsatser, som skal understøtte læring, leg og bevægelse i Hedeland.

Ambitionen er, at Hedeland skal være "Danmarks vildeste læringsrum".

- Med udviklingsplanen for Hedeland står vi med et stærkt, fælles grundlag for at skabe et attraktivt, rekreativt område i denne del af hovedstadsområdet. For de tre kommuner vil planen være et godt værktøj til at prioritere og planlægge retningen for Hedelands udvikling. Potentialet er der nu til at udnytte Hedelands rekreative kvaliteter til gavn og glæde for både nuværende og fremtidige beboere - og for alle andre, som besøger området, udtaler filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania i pressemeddelelsen.

I/S Hedeland begynder nu arbejdet med at gøre udviklingsplanen, som er udarbejdet af SLA Arkitekter, til virkelighed.

Samtidig vil de tre ejerkommuner Greve, Roskilde og Høje-Taastrup i fællesskab arbejde for at skaffe ekstern medfinansiering til de store tiltag, som markerer igangsætningen af planen.

Hedeland
Efter 1847, da Danmark fik sin første jernbane steg industrialiseringen. Det krævede nye veje, havne, jernbaner og mange bygninger og der skulle bruges mange råstoffer i form af grus og ler.

Det fik betydning for Hedeboområdet ved Roskilde, som i løbet af 1890’erne fik to råstofgrave i det senere Hedeland og et teglværk i den nærliggende stationsby Hedehusene.

Frem til 1979 var der grusgrav i området, men de politiske vinde igennem 1970’erne blæste hen imod at omdanne grusgrave til rekreative formål.

I/S Hedeland har siden den 1. april 1978 arbejdet på at løse opgaven, men den er først løst endeligt, når hele Hedeland­området er tømt for grus og områderne er overdraget til I/S Hedeland.

Hedeland dækker et område på 1500 hektar
Kilde: Hedeland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109