23948sdkhjf

Milliardombygning i Kalundborg sættes i gang

Asnæsværket skal i fremtiden at bruge biomasse i stedet for kul.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm og direktører fra Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og Ørsted tog mandag det første spadestik til ombygningen af Asnæsværket. 

Værket skal ombygges til i fremtiden at bruge biomasse i stedet for kul som brændsel.

- Vi udfaser al brug af kul på vores kraftværker frem mod 2023. Med ombygningen af Asnæsværket tager vi sammen med vores kunder et vigtigt skridt på vejen mod en kulfri fremtid, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Ørsted.

Det er en 20-årig aftale mellem Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og Ørsted, der muliggør ombygningen af Asnæsværket til omkring 1,2 mia. kr.

Omfattende ombygning
Det biomassefyrede anlæg opføres som en separat enhed i nye bygninger på Asnæsværket. Anlægget tilsluttes de eksisterende fjernvarme- og procesdampledninger og elnettet. Ombygningen omfatter blandt andet også nyt transportsystem og flislager.

Forberedelserne til byggeriet er gået i gang. 

NCC har blandt andet været i gang med at byggemodne -  en større opgave, der omfatter omlægning af rør og ilægning af spuns. 

Derudover er der indgået kontrakter med blandt andre kedel- og turbineleverandøren.

Valmet Oy skal leverer kedelanlægget, herunder hører flis-buffer, fyringssystem, kedel og røggasrensning inklusiv skorsten samt røggaskondensering. Dertil kommer komplet stålbygning til kedel, røgrens og turbine.

Turbineanlægget leveres af Doosan Skoda. Det drejer sig om turbine, gear-generator, fjernvarmevekslere og forvarmerkreds.

Det bliver virksomheden BMH, der kommer til at stå for brændselslogistikken. Det vil sige etablering af lossetragt, kajbånd, transportsystemer, harpe og dagsilo.

Byggeriet ventes at være klar til brug med udgangen af 2019.

Fakta om Asnæsværket

  • Asnæsværket består i dag af to blokke. Blok 2 og blok 5, som begge fyrer med kul.
  • Blok 2 blev bygget i 1961 og har en kapacitet på 142 MW el og i alt 193 MWth fjernvarme og procesdamp. Blok 5 blev bygget i 1981 og er Danmarks største kraftværksblok med en kapacitet på 640 MW el og 308 MWth fjernvarme og procesdamp.
  • I dag er blok 2 og blok 5 skiftevis i drift for at producere fjernvarme, procesdamp og el. Endelig status for de to blokkes fremtid afklares, når det nye anlæg skal sættes i drift.
  • Det nye biomassefyrede anlæg, som nu skal bygges, har en kapacitet på 25 MW el og i alt 129 MWth fjernvarme og procesdamp. Anlægget vil hovedsageligt køre på træflis.
  • Omstillingen fra kul til træflis og anden bæredygtig biomasse på Asnæsværket giver en årlig CO2-reduktion på op til ca. 800.000 tons. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra mere end 400.000 biler og bidrager dermed markant til Danmarks grønne omstilling.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266