Nu kan regnen bare komme an
Klimatilpasningen i Kokkedal har fra begyndelsen været tænkt stort.
Med et budget på hele 145 mio. kroner og 35 anlægsprojekter, er projektet et af de største og mest komplekse af sin slags i Danmark.
Det har været undervejs siden 2012, hvor et team med Schønherr som hovedrådgiver og Bjarke Ingels Group og Rambøll Danmark som underrådgivere vandt projektkonkurrencen med forslaget ”Vandets veje – er borgernes veje”.
Ud over at skabe plads til den øgede mængde regnvand, har projektet forbedret byrumskvaliteten markant.
Blandt de mange nye byrum er blandt andet Den Marokkanske Have, Vandhaven, Isflagehaven og Naturhængslet – en bred trætrappe, der forbinder boligområderne og den nærved liggende ådal.
Derudover er der etableret en ny plads, Bølgepladsen, som ikke alene opsamler regnvand, men som også fungerer til sport som basketball, skateboard og parkour.
- Kokkedal er som en forvandlet bydel, takket være en gennemtænkt helhedsplan og et stærkt samarbejde med kommunen i spidsen. Det er et flot eksempel på, at klimatilpasning og byudvikling kan være to sider af samme sag. Her er nødvendig regnvandshåndtering også løftestang for en bydel, der nu hænger bedre sammen - med nye sjove, aktive og smukke byrum, siger filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania, der er en del af partnerskabet bag projektet.
Et bredt samarbejde på tværs
Et projekt som Klimatilpasning Kokkedal kan kun lykkes, hvis mange faggrupper og bygherrer arbejder tæt og godt sammen.
Derfor er der med færdiggørelsen af projektet også grund til at fejre, hvordan partnerskaber på tværs af kommune, fonde, virksomheder og organisationer kan skabe unikke resultater.
Foruden Realdania og Fredensborg Kommune består partnerskabet af de to almene boligorganisationer; Boligselskabet Ab Hørsholm Kokkedal og Boligforeningen 3B. Hertil kommer bidrag fra Lokale og Anlægsfonden, Landsbyggefonden, Fredensborg Forsyning og Statens Kunstfond.
- Jeg er stolt over, at det er lykkedes at nå i mål med dette enestående projekt, hvor vi tydeligt demonstrerer, hvordan et samarbejde mellem mange parter kan skabe både mange nye løsninger for klimatilpasning og bedre byrum, siger borgmester Thomas Lykke Jensen, Fredensborg Kommune.