Klumme: Offentlige nøgletal – benchmarking og konkurrence
Projektleder Peter Høg fra Byggeriets Evaluerings Center har set nærmere på perspektiverne i kølvandet på lanceringen af portalen www.bedstepraksisibyggeriet.dk.
I 2004 blev der indført et evalueringssystem, som var påkrævet for alle, der ville udføre statsligt byggeri, og i 2007 blev et tilsvarende system indført for alment byggeri.
Evalueringssystemet indeholdt mange registreringer, hvilket resulterede i, at det var byrdefuldt at indberette, og det var svært for brugerne at se, hvad de mange registreringer skulle bruges til.
Evalueringen blev derfor opfattet mere som en administrativ byrde end som et værktøj, der kunne hjælpe til at forbedre konkurrenceevnen for den enkelte virksomhed.
Som en konsekvens deraf blev evalueringssystemet i 2008 slanket, og fokus blev mere anvendelsesorienteret. Et fokus, der blev underbygget med en beslutning om, at nøgletallene skulle offentliggøres.
To potentielle styrker…
Den 1. september i år kunne Erhvervs- og Byggestyrelsen på hjemmesiden www.bedstepraksisibyggeriet.dk løfte sløret for de første 110 entreprenørevalueringer, og til næste år vil de første 100 rådgiverevalueringer blive offentliggjort for statsligt byggeri. Sideløbende vil Byggeskadefonden offentliggøre evalueringerne for alment byggeri.
Offentliggørelsen af de hidtil fortrolige nøgletal giver byggesektoren et potentielt stærkt værktøj i to henseender.
For det første får bygherrer en bedre mulighed for at finde samarbejdspartnere ud fra andre parametre end prisen, da man ud fra de offentlige tal nu vil kunne fastsætte et minimumskrav til kvalitetsparametre.
For det andet bliver det nu muligt for de evaluerede virksomheder at sammenligne sig med deres konkurrenter for at se, hvor man eventuelt har et forbedringspotentiale.
Foruden selve nøgletallene offentliggør Erhvervs- og Byggestyrelsen oplysninger som entrepriseform, økonomisk størrelse af opgaven samt projekttype. Disse tillægsinformationer kan bruges til at udvælge virksomheder, hvis man vil sammenligne sig med virksomheder, som udfører samme type opgaver som egen virksomhed, eller hvis man som bygherre skal finde egnede samarbejdspartnere til et kommende projekt.
… og en svaghed
Der er dog den ulempe ved offentliggørelsen, at oplysningerne bliver lagt på to forskellige hjemmesider (henholdsvis Erhvervs- og Byggestyrelsens og Byggeskadefondens hjemmeside).
Man skal derfor besøge to sider for at danne sig et overblik, og det er ikke muligt at se et gennemsnit for den enkelte virksomhed. Den nuværende præsentation af resultaterne giver heller ikke mulighed for at opstille søgninger, og derfor må man som besøgende selv yde en stor indsats for at danne sig et overblik.
Nyt søgeværktøj i støbeskeen
Byggeriets Evaluerings Center, som har indsamlet oplysningerne og beregnet nøgletallene, der ligger bag de præsenterede evalueringer, arbejder i øjeblikket på at udvikle en portal, der samler alle virksomhedernes evalueringssager.
Centret har i øjeblikket indgået kontrakt med omkring 1.000 entreprenører og 250 rådgivervirksomheder, og der kommer dagligt nye virksomheder til. Med denne portefølje bliver det muligt for en bygherre at eksperimentere med kriterier og se hvor mange virksomheder, der reelt vil være konditionsmæssige ud fra et givent kriterium.
For den evaluerede virksomhed vil centret tilbyde et værktøj, der med enkelte søgninger blandt andet kan stille egne resultater op mod konkurrerende virksomheders.
Prestige i at ligge øverst
Det skal understreges, at centrets kunder vil kunne vælge at holde deres evalueringer fortrolige på den nye hjemmeside. Men derved afskærer man sig fra at fremgå af listen, og dermed også fra en række opgaver, og det er ikke en ønskværdig position.
Vi er derfor ikke bekymrede for, at virksomhederne ikke ønsker at fremgå af listerne. De foreløbige tilkendegivelser fra de professionelle bygherrer viser, at portalen naturligt vil kunne indgå i deres udvælgelse af samarbejdspartnere.
Vi mener, at formålet med statens evalueringssystem er, at virksomheder med gode kompetencer skal have bedre chancer for at blive udvalgt til nye byggeopgaver. Dermed vil konkurrencen i byggeriet ikke udelukkende være baseret på laveste pris.
Centrets nye hjemmeside udvikles netop for at understøtte dette formål, idet den vil gøre det muligt at søge efter de virksomheder, der har opnået de bedste evalueringer. Og det vil ikke overraske os, hvis der går prestige i at ligge øverst på listen.
Vi forventer, at den kommende hjemmeside vil øge interessen for at lade sig evaluere betragteligt, da nøgletal nu for alvor bliver et anvendeligt og tilgængeligt værktøj.
Hjemmesiden forventes at gå i luften i starten af 2011.
Kilde: Byggeriets Evaluerings Center