23948sdkhjf

Ny teknologi skal optimere byggeprojekter

Arkitekter, ingeniører, forskere og spiludviklere går nye veje for at udvikle et redskab til afprøvning af placering, form og facader. Nu er de klar med en prototype.
Byggeriets rådgivere, arkitekter og ingeniører har længe savnet et dialogredskab i de tidlige faser af tilblivelsen af projekter, som kan anvendes til afprøvning af placering, form og facader i forhold til det danske bygningsreglement.

Derfor er en projektgruppe, bestående af forskere, praktiserende arkitekter, ingeniører og spiludviklere, i fuld gang med at udvikle sådan et redskab.

Spilteknologi og storytelling
Redskabet har titlen ”A+E:3D – Arkitektur + Energi i 3 dimensioner”, og projektgruppen går nye veje for at sikre enkel håndtering og for at kunne levere hurtig feedback og resultater til den skitserende arkitekt.

Det sker ved at inddrage spilteknologi og storytelling i udviklingsprocessen, og resultatet bliver et analyse- og dialogværktøj til det indledende arbejde med at udvikle af løsningsmodeller for energioptimeret nybygning og ombygning:

- Med dette redskab er der mulighed for at skabe en god dialog mellem arkitekter og ingeniører i de tidlige skitseringsfaser til at sikre, at arkitektonisk kvalitet og lavt energiforbrug hænger sammen i det byggeri, der kommer op at stå, siger Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects, der er blandt parterne bag projektet.

Udvikles over to faser
Projektet befinder sig pt. i den første af to faser. I fase 1 er der fokus på at udvikle et værktøj til at håndtere simple bygningsgeometrier, mens fase 2 byder på en videreudvikling af værktøjet, så det kan håndtere mere detaljerede bygningsgeometrier.

Den 24. september kl. 13-16 præsenteres en prototype for første gang. Det sker ved en ½ dags workshop i Akademisk Arkitektforening, Strandgade 27, 1408 København K. Deltagelse i arrangementet er gratis, tilmelding sker til ab@arkitektforeningen.dk senest 20. september, 2010.

Fakta om projektet
Udviklingen af A+E:3D er finansieret af ELFORSK-midler, som går til at programmere, teste og launche et projekt, der kan foretage iterative 3D-grafiske energiberegninger i de indledende skitseringsfaser.

Projektet ligger i forlængelse af de succesrige projekter “Arkitektur og Energi - Publikation” fra 2006 og “Arkitektur og Energi – Kravspecifikation”, udviklet af SBi, VGLCPH, Esbensen Rådgivende Ingeniører og Akademisk Arkitektforening, i samarbejde med Arkitektskolerne i København og Aarhus.

Projektgruppen består af projektleder Vibeke Grupe Larsen, VGLCPH, Rob Marsh, Statens Byggeforskningsinstitut Signe Kongebro, Henning Larsen Architects, Janus Jagd, InteractiveLab Productions, Henrik Sørensen, Esbensen Consulting Engineers og Annette Blegvad, Akademisk Arkitektforening.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141