Klumme: Ny vækst med fokus på SMV'erne
Danmark er (stadig) midt i en økonomisk krise. Heldigvis ser det ud som om, det begynder at lysne for dele af erhvervslivet.
Regeringen har i flere sammenhænge meldt ud, at vi ikke kun skal spare os ud af krisen – vi skal også turde være ambitiøse og satse (mere) på de udviklingsmuligheder, der er eller kan skabes i erhvervslivet.
DS Håndværk & Industri bakker naturligvis op om ethvert tiltag, der kan støtte de små og mellemstore virksomheder i deres hverdag.
Der er allerede i dag gode rammevilkår for dansk erhvervsliv på en række områder. Vi har et højt uddannelsesniveau, vi har gode forhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager, infrastrukturen er gennemført og af høj kvalitet etc. Men disse forhold gælder altså også i mange af de lande, vores virksomheder konkurrerer med. Deres lønniveau er bare lavere…
Og det gælder ikke kun i forhold til globalisering, hvor produktionen flytter fra Danmark til lande med lavere lønniveau. Arbejdskraften flytter jo også fysisk helt uproblematisk og ganske lovligt over landegrænserne, så der i dag især i dele af Danmark kommer rigtigt mange virksomheder fra vores nabolande over grænsen og udfører arbejde i Danmark.
De tyske, svenske eller polske virksomheder og deres ansatte har på mange områder de samme kompetencer som de danske, men virksomhederne har langt færre udgifter, da de ikke er underlagt de danske overenskomster i forhold til løn og andre personaleomkostninger. Og det er især et problem for de små og mellemstore virksomheder, som slet ikke kan konkurrere på de vilkår.
Vi har et unikt arbejdsmarked i Danmark, og vi står 100 % bag de overenskomster, vi har indgået. Men vores virksomheder oplever en meget stærk fokusering på prisen hos deres aftagere, og danske virksomheder og medarbejdere er ikke de eneste, der kan levere kvalitet.
Regeringen vil gerne forbedre mulighederne for de små og mellemstore virksomheder. Politikerne ved godt, at det er dér, vækstpotentialet ligger. Og virksomhederne vil gerne – de har potentialet og viljen, men de føler især i denne krisetid, at det er op ad bakke. For når vi både ude og hjemme udfordres voldsomt på løn- og andre personaleomkostninger, så skal der netop satses ambitiøst på andre rammevilkår, så virksomhederne kan udvikle sig og skabe nye arbejdspladser.
Der er mange muligheder og mange områder, hvor der med fordel kunne sættes ind. Hovedsagen er, at de små og mellemstore virksomheder skal have bedre muligheder for at få ressourcer og viden til at skabe nye produkter og processer.
Desværre kan jeg kun komme i tanke om et par eksempler på det modsatte: I denne måned løber den rigtigt gode ordning "Videnkupon" tør for penge, og det er trist – her bør satses langt flere midler både på kort og lang sigt. Virksomhederne skal have bedre muligheder for finansiering – også i den mere risikovillige ende af skalaen, men når vi ser på fx vækstkautions- og eksportkreditordningerne er virksomhedernes udvikling stadig i høj grad "i lommen" på bankerne, som ikke gerne spiller med.
Så regeringen må konkretisere sine ambitioner – det er ikke nok at appellere til virksomhedernes omstillingsparathed og vise den gode vilje med planer og fine ord. Der skal handling og ikke mindst økonomi på bordet.
Kilde: DS Håndværk & Industri