Konkurser rammer etablerede virksomheder
84 bygge- og anlægsvirksomheder gik konkurs i juli måned. Ifølge Dansk Byggeri er det ikke længere blot de små enkeltmandsfirmaer, der må bukke under.
Det er 14 færre end måneden før, men fire flere end i den samme måned sidste år.
Dansk Byggeri har set nærmere på tallene, og det viser sig, at hvor det tidligere især har været yngre enkeltmandsfirmaer, der har måttet opgive deres forretning, er det nu også de mere etablerede virksomheder, der må dreje nøglen:
- Vi kan se, at levetiden for konkursramte virksomheder er stigende. I 2009 var den gennemsnitlige levetid for en konkursramt virksomhed 5,4 år, mens den i første halvår af 2010 var 7,4 år. Dermed er der nu flere de mere etablerede virksomheder, der må lukke, siger Anders Marquard Hansen, projektmedarbejder i Dansk Byggeri.
Konkurstal kan blive højere end i 2009
Det fortsat høje antal konkurser er en konsekvens af en overkapacitet i branchen. Antallet af virksomheder i bygge- og anlægsbranchen steg kraftigt, da det økonomiske opsving for alvor tog fart.
Men den økonomiske afmatning har været for kraftig til, at virksomhederne har kunnet tilpasse sig løbende, og derfor oplever branchen et stigende antal konkurser.
- I årets syv første måneder har vi set 627 konkurser i bygge- og anlægsbranchen, hvilket er 60 flere end i den samme periode i 2009. Dermed ser antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen også ud til at blive højere i 2010 end i 2009, hvor det samlede antal var 980, siger Anders Marquard Hansen.