23948sdkhjf

15 mio. støttekroner til nyt byggesystem

Højteknologifonden har valgt at støtte et danskudviklet byggesystem i højstyrkebeton, som dermed kan tage det næste skridt mod det globale byggemarked.
Byggesystemet baserer sig på et nyudviklet let sandwichelement med indbygget isolering. Det kombinerer de gode egenskaber ved tungt byggeri med fordelene fra det lette efter en helt ny og patentanmeldt metode.

Systemet kan anvendes til nybyggeri, men vil også have et stort potentiale til energirenovering af den ældre boligmasse, fordi det både er let, stærkt og slankt med muligheder for tilpasning af design til forskellige typer af byggeri.

Halvering af tykkelsen giver ekstra m² til boligen
I forhold til traditionelle betonelementer, der med isolering har en tykkelse på omkring 60 cm, vil man med det nye system kunne nøjes med en vægtykkelse på 30 cm.

Systemet har samme isoleringsevne og tilsvarende konstruktive egenskaber som traditionelle elementer, og det derved sparede areal svarer populært sagt til et ekstra børneværelse i en traditionel lejlighed:

- Dette projekt har været under udvikling i et par år nu med støtte fra Realdania. Vi har bevist i en mindre skala, at det kan lade sig gøre, men har manglet den økonomiske muskelkraft til at få elementerne helt færdigudviklet og klar til markedsføring, siger Karsten Bro fra Arkitema, der er blandt partnerne i projektet.

Udover Arkitema er Contec, Ambercon, Smith Innovation, IPU, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og Delta, samt to institutter på DTU – DTU Byg og DTU Management – med i partnerskabet.

Tabte arbejdspladser tilbage til Danmark
Det nye byggesystem vil kunne reducere byggeriets råstofforbrug og CO2-udledning markant. Karsten Bro vurderer, at elementerne har et stort eksportpotentiale, fordi de er meget lettere end traditionelle betonelementer:

- Det er en god nyhed for dansk byggeri og for byggekomponentindustrien, der har tabt mange arbejdspladser til udlandet. Nu kan vi vende den tendens. Vi ser mange nye danske arbejdspladser i dette projekt, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.133