23948sdkhjf

Fra kul til kultur i Aalborg

Selvom den sidste del af de godt 30.000 m² først står klar til årsskiftet, tegner det markante kulturbyggeri, Nordkraft, allerede til at blive en succes.
Indtil videre er kun cirka 40 % af det gamle elværk i det centrale Aalborg taget i brug.

Men de besøgende – og dem er der allerede mange af – kan efterhånden begynde at forstå, hvorfor der skulle skydes godt 350 mio. kroner i en renovering af den store industribygning frem for at bygge nyt.

Århus-virksomheden Cubo, som vandt arkitektkonkurrencen tilbage i 2006, har nemlig formået at bevare det historiske islæt fra 50 år med elproduktion. Den markante industriarkitektur skaber således en helt særlig ramme om de kulturelle aktiviteter, der så småt er begyndt at udfolde sig under de højloftede betonkonstruktioner.

3.000 brugere om dagen
Det nyeste kapitel i historien om Nordkraft-bygningen tog sin begyndelse, da Aalborg Kommune for år tilbage overtog ejerskabet af grunden og de faldefærdige bygninger.

Oprindeligt var det planen at rive ned og starte helt forfra, men da Skråens Venner – støtteforening bag spillestedet af samme navn – og DGI meldte sig på banen som investorer, begyndte det visionære projekt så småt at tage form.

I juni 2007 var der byggestart, og små to år senere flyttede de første beboere ind i det gamle elværk. I dag er det 30.000 etagemeter store byggeri hjemsted for spillestedet Skråen, Biffen Art Cinema, idrætslinien ved Aalborg Universitet, DGI, iværksætternetværket Dreamhouse og mange flere:

- Når hele projektet er færdigt, vil op mod 75 aktører med 500-600 ansatte få base i Nordkraft, og DGI vurderer, at huset vil have cirka 3.000 daglige brugere, fortæller projektleder René Ladiges fra Skråen, da han onsdag aften viser Building Supply rundt i den del af Nordkraft, som på nuværende tidspunkt er tilgængeligt for publikum.

René Ladiges fortæller, at interessen for Nordkraft-projektet er stor, og alene i forbindelse med de guidede rundvisninger har man op mod 400 betalende gæster om ugen.

Skråen har selv indrettet café, lounge og sal med plads til op mod 670 publikummer, og ifølge René Ladiges er spillestedet kommet rigtig godt fra start ovenpå flytningen fra de gamle lokaler andetsteds i byen.

Det samme er tilfældet i den tidligere kedelhal ved indgangen til huset, som har dannet ramme om arrangementer af vidt forskellig karakter lige fra musikermesse til tøjbasar.

Facts om Nordkraft
• Bygningen blev oprindeligt indviet i 1945 og dannede frem til 1995 ramme om elproduktion.

• Cubo Arkitekter fra Århus vandt i januar 2006 den udskrevne arkitektkonkurrence, og i juni 2007 blev første spadestik til ombygningen taget.

• De første beboere flyttede ind midt i 2009, og omkring årsskiftet 2010/11 ventes hele bygningen at være indflytningsklar.

• Prisen for projektet er 350 mio. kroner. Dertil kommer de respektive aktørers egen indretning.

• Byggeriet er på 30.000 etagemeter. Heraf er de 10.000 fælles faciliteter.

• De største investorer er Aalborg Kommune (30 %), Skråen (24 %) og DGI (24 %). Sidste etape - i alt cirka 6.000 m2 - blev sat til salg den 18. februar.

• Følgende aktører er på nuværende tidspunkt flyttet ind: Skråen, Biffen Art Cinema, Kunsthal Nord-KunstVærket, kulturhuset KUL, Dreamhouse, Aalborg Universitets Idrætsuddannelser samt restauranten Azzurra.

• Yderligere 11 navngivne aktører har offentliggjort, at de flytter ind i Nordkraft. Senest er kulturforeningen Baghuset kommet til og får hjemme i den tidligere slaggekælder. Her skal mere end 1.000 m2 indrettes til øvelokaler for foreningens musikere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109