23948sdkhjf

Byggeproduktionen falder yderligere i 2010

Trods ekstra penge til bygge- og anlægsprojekter i kommunerne må byggesektoren også i år indskrænke produktionen.
I 4. kvartal 2009 faldt nybyggeriet med 22 % i forhold til samme periode året før, og hos Dansk Byggeri ser man ingen tegn på, at udviklingen vender i 2010.

- Vi forventer, at nedgangen i nybyggeriet vil fortsætte. Bolig­byg­geriet vil falde, fordi det store udbud af boliger, der er til salg, kombineret med den lave efterspørgsel presser huspriserne, og det reducerer nybyggeriets konkurrenceevne, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen.

Voldsom tilbagegang
Dansk Byggeri’s prognoser anslår, at der vil blive opført 10.000 boliger i 2010, hvilket i så fald vil være det laveste niveau i nyere tid.

- For eksempel blev der i 1930’erne i gennemsnit opført 17.900 boliger om året, siger Finn Bo Frandsen og fortsætter:

- For nogle år siden var bygge- og anlægsbranchen som bekendt præget af en kraftig højkonjunktur, og da byggeaktiviteten er meget konjunkturfølsom, kan det ikke overraske, at både boligbyggeriet og erhvervsbyggeriet er ramt af finanskrisen og lavkonjunkturen. Men styrken i tilbagegangen er formentlig mere voldsom end de fleste forestiller sig, vurderer han.

Kulturbyggeri som lyspunkt
Midt i nedgangen kan byggesektoren dog glæde sig over, at mængden af kultur- og institutionsbyggeri formentlig vil stige i år. Det skyldes, at en udmøntning af kvalitetsfonden på 2 mia. kroner fremrykkes fra 2013.

Således bliver det statslige bidrag til kommunernes investeringer på de borgernære områder på 4 mia. kroner i 2010 mod 1 mia. kroner i 2009. Det medfører en stigning i investeringerne i dagsinstitutioner, folkeskoler samt ældre- og idrætsfaciliteter fra 6 mia. kroner i 2009 til 9 mia. kroner i 2010.

- Men fremgangen i det offentlige byggeri kan ikke opveje tilbagegangen i boligbyggeriet og erhvervsbyggeriet, så bygge- og anlægsbranchen må også indskrænke produktionen i 2010, slutter seniorøkonom Finn Bo Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078