Danskere vinder stor international pris
3XN's udviklingsafdeling, GXN, har sammen med Cowi og Stage One modtaget en "JEC Innovation Award" for udviklingen af en bæredygtig pavillon til kunstmuseet Louisiana.
Nu har de tre projektpartnere modtaget en JEC Innovation Award 2010 for pavillonens kombination af bæredygtige og intelligente materialer.
JEC Innovation Award er den største internationale pris inden for kompositmaterialer, og med prisen placerer den grønne pavillon sig på linje med udviklingsprojekter fra giganter som Airbus, Boeing, Daimler Chrysler og Rolls-Royce.
Fremtiden ligger i nye materialer
Pavillonen er skabt i anledning af udstillingen ”Fremtidens arkitektur er grøn”, der blev vist på Louisiana til og med klimatopmødet i december.
På blot fire måneder lykkedes det at udvikle idé, design og materialer. En intens proces, som krævede et tæt integreret samarbejde mellem projektets tre hovedpartnere; 3XN, Cowi og Stage One samt mere end 20 andre innovative virksomheder.
- Det er fantastisk, at vi som en lille dansk tegnestue kan lege med i den liga. Projektet startede som et eksperiment, hvor vi ville afprøve, hvad der var muligt at bygge i biologiske materialer. Fordi vi tror på, at fremtiden ligger i nye materialer, der kræver mindre energi at fremstille end aluminium og beton. Nu håber vi, at den viden, vi har genereret gennem projektet, kan bruges i andre sammenhænge – og måske af andre industrier, forklarer Kim Herforth Nielsen, grundlægger af 3XN.
Interagerer med omgivelserne
Den grønne pavillon er tre meter høj, otte meter lang og fem meter bred. Den er bygget af nedbrydelige biologiske materialer som kork, hør, majs og soja, der er forenet i en helt ny for biokomposit.
Integreret i pavillonen er desuden en række højteknologiske elementer, der får pavillonen til at interagere med sine omgivelser. Et faseændrende materiale regulerer temperaturen, så pavillonen er lun at sidde på, når det er koldt og føles kølig på en varm sommerdag.
Overfladerne er selvrensende og kan sågar bidrage til at rense luften omkring pavillonen. Den vigtigste interaktion er imidlertid med brugerne, for pavillonen må i modsætning til de fleste andre effekter i Louisianas skulpturpark både berøres og betrædes.
- Det er en fascinerende tanke, at menneskers aktivitet kan omsættes til brugbar energi med de rigtige materialer, som her hvor børnenes leg på pavillonen er med til at drive det integrerede LED-lys, siger udviklingsdirektør Bente Andersen fra Cowi.
JEC Innovation Award uddeles ved en ceremoni i forbindelse med JEC Composites Show i Paris d. 13. april 2010. Pavillonen kan opleves på Louisiana frem til 1. april.