SKI øger krav til værktøj og byggematerialer
For at komme i betragtning til offentlige indkøb skal produkterne ikke længere kun være grønne. Der skal også være større garanti for arbejdsforholdene.
Forløbet omfatter aftalerne 12.01: Bygge- og elmaterialer, værktøj og beklædning samt 12.02: Byggemarkeder. Virksomheder, der er valgt som leverandører på disse rammeaftaler, skal nu rapportere til SKI om sit arbejde med samfundsansvar.
Det er planen, at kravet på sigt vil blive udvidet til også at omfatte andre aftaler som kontorartikler, skolematerialer og plejehjemsartikler.
Nye dokumentationskrav
Alle leverandører til SKI skriver i forvejen under på, at de efterlever principperne i FN’s Global Compact. I det omfang, virksomheden anvender underleverandører til at opfylde rammeaftalen, er den endvidere forpligtet til at stille samme krav over for disse.
Det nye er imidlertid, at virksomhederne fremover også skal rapportere om, hvordan de i praksis lever op til FN’s Global Compact.
Pilotforløbet omfatter en række seminarer og dialogmøder, hvor de involverede leverandører informeres om, hvordan de nye krav om CSR-dokumentation skal fortolkes og overholdes.
Vigtigt at undgå unødigt papirarbejde
Det offentlige køber varer og tjenesteydelser for over 140 mia. kroner om året og er dermed et væsentligt marked for mange handelsvirksomheder.
De nye dokumentationskrav gør det derfor endnu mere vigtigt for virksomhederne at få udarbejdet en CSR-politik. Selvom hovedparten af de danske handelsvirksomheder i dag arbejder aktivt med CSR, vil de nye krav øge virksomhedens behov for at blive bedre til at fortælle om det.
De nye dokumentationskrav får nemlig ikke kun betydning for SKI’s leverandører, men også for deres underleverandører i Danmark og i udlandet. Hos DI ser man positivt på de øgede CSR-krav - såfremt man kan undgå store administrative byrder:
- På den ene side skal SKI selvfølgelig sikre, at kommuner og stat, der køber ind for vores skattekroner, ikke er medvirkende til at forurene miljøet eller købe produkter, der er produceret under dårlige arbejdsforhold. På den anden side nytter det heller ikke noget, at virksomhederne skal udarbejde tykke rapporter om deres forretningsprocedurer, hvis det ikke er relevant. Derfor følger vi udviklingen tæt i DI Handel, udtaler erhvervspolitisk konsulent Peder Søgaard-Pedersen.