Ny lov skal fremtvinge flere energi-renoveringer
Folketinget har netop vedtaget en ændring af byggeloven, som giver mulighed for at stille krav om brug af energieffektive løsninger ved renoveringer.
Med lovændringen stilles der nye krav til energieffektiviteten i en bygnings dele, og når ejere fremover skal udskifte fx vinduer eller en varmepumpe, vil de derfor være med til at sikre et lavere energiforbrug.
Dermed mindskes CO2-udledningen i takt med den almindelige vedligeholdelse af bygningerne.
- Med lovforslaget om byggeloven tager vi et vigtigt skridt i vores bestræbelser på at nedbringe energiforbruget og dermed CO2-udledningen i Danmark. 40 % af det danske energiforbrug stammer fra bygningsdriften. Derfor er det vigtigt, at vi tager initiativ til at sænke energiforbruget i bygningsmassen, siger økonomi- og erhvervsminister, Lene Espersen.
Fakta
• Med lovforslaget sikres hjemmel til at stille krav om, at bygningsejere skal anvende de mest energieffektive rentable løsninger, når de alligevel bygger om, renoverer eller skifter bygningsdele og installationer ud.
• For at sikre at kravene i bygningsreglementet overholdes, sker der endvidere en tydeliggørelse af, hvem der har ansvaret for, at bygningsreglementet overholdes.
• Lovforslaget skal ses i forlængelse af den energiaftale, som et bredt flertal af Folketingets partier indgik i februar 2008 om den danske energipolitik i årene 2008-2011.
• Kravene til de enkelte bygningsdeles energiforbrug vil blive fastsat i bygningsreglementet, der sendes i bred høring i løbet af foråret 2010.
• Bygningsreglementets komponentkrav omfatter både krav til varmetabet (u-værdi) for klimaskærmens (tag, ydervægge, fundament og gulv) forskellige dele samt vinduer og døre og til energieffektiviteten af diverse installationer.
• Det betyder, at der i bygningsreglementet, der sendes i høring i foråret 2010 er fastsat krav til varmetab fra: Vinduer, døre, ydervægge, tag og gulvkonstruktioner.
• Der vil desuden blive fastsat krav til følgende installationers energieffektivitet: Oliekedler, gaskedler, biomassekedler, varmeanlæg, termisk isolering af tekniske anlæg, ventilationsanlæg, belysning, køleanlæg, jordvarmeanlæg, luft/vand varmepumper, luft/luft varmepumper, cirkulationspumper, solvarmeanlæg, mikrokraftvarmeanlæg og elevatorer.