23948sdkhjf

Miljøkrav til bygherren skærpes

Skærpede regler og flere besøg fra Arbejdstilsynet på landets byggepladser betyder, at branchen må indstille sig på flere påbud og mindre rådgivning.
I 2010 er der varslet flere besøg fra Arbejdstilsynet på byggepladserne. Det sker som følge af, at der – trods visse fremskridt – stadig gives påbud i næsten halvdelen af tilfældene under en byggepladsrazzia.

I takt med flere tilsynsbesøg, vil Arbejdstilsynet også i langt højere grad fungere som tilsynsmyndighed og mindre som vejledende.

- Derfor må vi i branchen også indstille os på, at det vil medføre flere påbud og mindre rådgivning. Branchen bliver nødt til at tage alvorligt fat på at forbedre arbejdsmiljøet hurtigst muligt. Ellers er der ingen tvivl om, at Arbejdstilsynets hammer kommer til at falde langt hårdere end tidligere, lyder det i en kommentar fra Dansk Byggeri.

Ansvaret skal placeres
I januar 2009 trådte nye regler i kraft, der giver bygherrer, rådgivere og projekterende større ansvar i forhold til arbejdsmiljø på byggeprojekterne. Reglerne betyder, at kravene til bygherre og projekterende om at tænke arbejdsmiljø ind, allerede i projekteringsfasen, er blevet skærpet.

Målet er at forbedre arbejdsmiljøet, men det vil tage tid, før praksis hænger sammen med reglerne. Derfor arbejder Dansk Byggeri på at få gjort bygherre, rådgivere og projekterende bevidst om deres ansvar i forhold til arbejdsmiljøet.

Ifølge Dansk Byggeri er det især vigtigt at forklare, hvilke fordele det fører med sig, at arbejdsmiljø er planlagt ind allerede i projekteringsfasen.

Vi kan fx tage et eksempel med gipsplader på store byggeprojekter. Gipspladerne skal ved hjælp af tekniske hjælpemidler transporteres så tæt på monteringsstedet som muligt. Det gøres bedst ved at pladerne ved hjælp af en kran løftes ind i bygningen, mens bygningen stadig er åben.

Bliver der imidlertid lagt tag på bygningen, inden de tunge materialer er løftet ind, skal der findes nye løsninger på transport af pladerne. Nye løsninger, hvor det måske er svært at anvende egnede tekniske hjælpemidler, fordi pladsen er knap, eller transporten skal foregå ad trapper.

- I sådan et tilfælde vil det være den udførende entreprenør, der får påbuddet, selvom det egentlig er den projekterende som ikke har overholdt lovgivning. For der er ingen tvivl om, at Arbejdstilsynet har lettere ved at give påbud til den udførende entreprenør, der står med det konkrete arbejde, end at give påbud til de aktører, som burde have haft ansvar for, at opgaven var planlagt korrekt fra starten, vurderer man hos Dansk Byggeri og sender følgende opfordring:

- Derfor skal medlemmer af Dansk Byggeri sikre sig, at der er taget højde for arbejdsmiljøet i projektet, inden de afgiver bud på et projekt. I den ideelle verden burde det være sådan, at medlemmer af Dansk Byggeri fravælger at arbejde sammen med bygherrer og projekterende, der ikke har styr på arbejdsmiljøet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11