Hovedstaden rykker på erhvervsfronten
80 % af de aktuelle top 10-erhvervskommuner ligger i Region Hovedstaden. En fordel internationalt, men ikke nødvendigvis for Danmark som helhed, mener Hanne Schou fra DI.
I top-30 er de 14 af kommunerne fra Region Hovedstaden, mens Region Midtjylland er repræsenteret med otte – dog ingen i top-10. For blot et år siden havde den midtjyske region fire kommuner blandt de ti bedste.
Af de større danske byer ligger Århus nummer 25 og Aalborg nummer 27, mens Odense og Esbjerg er placeret som henholdsvis nummer 40 og 47.
Mulighed for udvikling i alle kommuner
Hos DI forventer underdirektør Hanne Schou, at Region Hovedstaden også fremover vil være dynamoen, når det kommer til tiltrækning af virksomheder og vækst.
Det vil være en styrke for Danmark i internationalt perspektiv, men det er dog ikke ensbetydende med, at erhvervsindsatsen udelukkende skal koncentreres omkring hovedstadsregionen:
- Internationalt er det også en fordel med en stærk metropol, som kan konkurrere med Berlin, Hamborg og andre store byer. Men det er ikke nødvendigvis til fordel for hele Danmark, at en meget stor del af udviklingen koncentreres i metropolen. DI mener, at der i alle landets kommuner skal være mulighed for erhvervsudvikling, og Børsens erhvervskommuneundersøgelse viser da også, at der i alle fem regioner er kraftcentre, hvor der kan skabes vækst, siger hun.
Sådan udregnes listen
Børsen udarbejder sin erhvervskommune-liste på baggrund af følgende fire faktorer:
• Antallet af virksomheder med en omsætning på mindst 1 mio. kroner. (eller et bruttoresultat på 0,5 mio. kroner) pr. 1000 indbyggere.
• Antallet af nyetablerede virksomheder pr. 1000 indbyggere.
• Antallet af privatansatte pr. 100 indbyggere.
• Kommunens indtægt fra selskabsskat i forhold til indbyggertallet i kommunen.