23948sdkhjf

Nyt system til evaluering af bygningskvalitet

Et netværk inden for byggebranchen har udviklet et system til at evaluere bygningers kvalitet på en lang række punkter. Herunder indgår brugernes bedømmelse med særlig vægt.
Når bygninger skal vurderes, skal vi væk fra udelukkende at se på, hvor meget man kan minimere omkostningerne.

I stedet skal vi fokusere på, hvor god bygningen er til at imødekomme de aktiviteter, der skal foregå i bygningen.

Det mener seniorforsker Niels Haldor Bertelsen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet. Han er dansk repræsentant og koordinator i netværket CREDIT (Construction and Real Estate Developing of Indicators for Transparency), der netop har udviklet et nyt system til evaluering af bygninger.

Foruden evaluering af selve bygningen omfatter CREDIT-systemet også evaluering af processerne ved udførelsen af bygningen og af driften i bygningens levetid.

Skal bruges som konkurrenceparameter
Målet med evalueringssystemet er, at det skal fungere som drivkraft i udviklingen af byggeri, drift og processer.

Det skal ske ved, at virksomheder og bygherrer frivilligt lader deres bygninger og byggeprocesser bedømme på en række punkter, der giver oplysninger om bygningernes egenskaber. At få gode karakterer her vil således kunne bruges som konkurrenceparameter ved fremtidige byggeopgaver:

- Så vidt vides er det første gang, at så mange forskellige vinkler på byggeri, fra traditionelle tekniske og økonomiske forhold over miljømæssige emner og livet i bygningen til drift og selve byggeprocessen, er samlet i ét system af indikatorer, siger Niels Haldor Bertelsen.

Et skridt i retning af mere rationelt byggeri
Evalueringssystemet er udviklet til at gå på tværs af landegrænser i de nordiske/baltiske lande og omfatter, foruden Danmark, således også Finland, Norge, Sverige, Island, Estland og Litauen.

Landenes repræsentanter kommer fra både byggeforskningen, bygge- og ejendomserhvervet, organisationer og myndigheder, og CREDIT-systemet bygger på kendte målemetoder og data, som landenes myndigheder og bygherrer allerede ligger inde med.

Selvom systemet ikke dækker alle hjørner af byggeområdet, og selvom der skal en del koordinerende arbejde, vurderer Niels Haldor Bertelsen, at potentialet er stort:

- Det vil være et kæmpe skridt i den rigtige retning mod et bedre, mere rationelt og brugerdrevent byggeri, så vi kan komme bl.a. byggeskader, dårligt indeklima og uhensigtsmæssige byggeprocesser til livs, siger han.

Ambitionerne rækker dog længere end de nordiske lande. På sigt håber netværket, at sprede systemet ud på det internationale bygge- og ejendomsmarked. Det vil kunne styrke virksomhederne i den internationale konkurrence og samarbejdet mellem landene om international benchmarking.

CREDIT-systemet bliver fremlagt og diskuteret på en afsluttende workshop i København den 25. og 26. januar 2010 under overskriften "7th Nordic/Baltic CREDIT workshop on international benchmarking".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094