23948sdkhjf

Fejl i byggeriet skal håndteres bedre

Svigt i konstruktioner er temaet for et nyt projekt, som en gruppe af landets førende forskere netop har gennemført. Resultatet er fire perspektiver på problematikken, som fremlægges og diskuteres under et seminar senere på måneden.
Trods mange bestræbelser er det endnu ikke lykkedes at få nedbragt mængden af fejl i byggeriet til et tilfredsstillende niveau.

Det har dannet grobund for et nyt projekt, hvor en gruppe forskere har set på emnet med helt nye øjne. Formålet med forskernes arbejde har været at forbedre virksomhedernes grundlag for at håndtere svigt samt at styrke myndighedernes mulighed for en vellykket indsats.

Projektet, der har modtaget finansiel støtte fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, er netop afsluttet, og resultatet er følgende fire perspektiver på studiet af svigt:

1. Svigt er i et vist omfang kommet for at blive, og bygbarhed, tilfældigheder og løbende optimering spiller afgørende roller for dette omfang.

2. Svigt sker igennem hele byggeprocessen og viser, hvordan svigt kan udvikle sig i et byggeprocesforløb, samt at planlægning, koordinering, samarbejde og kvalitetskulturer spiller en væsentlig rolle.

3. Fejl og mangler skyldes ofte forståelses- og læringsmæssige svigt. De handlinger, som engang imellem får ting til at gå galt, er ikke så forskellige fra de handlinger, som er effektive, og som opfattes som rationelle. Derfor skal vi ofte lede efter løsninger et helt andet sted end der, hvor problemerne viser sig - nemlig i vores egen måde at se og fortolke erfaringerne på.

4. Byggeriets institutioner spiller en central rolle for, hvad der tæller som svigt eller ikke tæller som svigt. En institution som voldgiftssystemet og det tilhørende syns- og skønsmandssystem er således ikke kun med til at trække en streg i sandet, men stadfæster og fastholder også, hvad der tæller som acceptable svigt. Det betyder til gengæld, at det bliver svært at reducere omfanget af svigt i byggeriet.

Perspektiverne bliver vendt og drejet under seminaret "Svigt i konstruktioner eller konstruktioner af svigt", som SBi afholder den 27. maj i Hørsholm.

Projektgruppen består af forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Copenhagen Business School (CBS).

Læs mere om seminaret på www.sbi.dk

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095