23948sdkhjf

Bedre indeklima i skolerne koster kun 2,5 % ekstra

I kølvandet på tv-programmet ”Testen: Den forsømte skole” har Alectia offentliggjort beregninger, der viser, at forbedringer af indeklimaet i skolerne kan foretages med relativt få omkostninger til følge.
Problemet med dårligt indeklima på mange folkeskoler kom på ny i fokus, da DR1 i sidste uge blændede op for tv-programmet ”Testen: Den forsømte skole”.

Her blev koncentrationen af CO2 og temperaturen i to skoleklasser i Faaborg målt og eleverne blev desuden testet med assistance fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Det viste sig, at resultaterne af testen var helt op til 20 % bedre i klasselokalet, hvor der var blevet luftet ud.

- Hvis man fandt de samme problemer med indeklimaet i en virksomhed, ville medarbejderne sikkert gå hjem. Det er klart, at der er forskel på at sidde i et kontor, hvor der er 10 m2 pr. person eller i et stopfyldt klasselokale med under 3 m2 pr. elev. Forholdene er uacceptable - det ville være sund fornuft at indføre samme regler som i Sverige, hvor der kræves mekanisk ventilation, og hvor CO2 niveauet ikke må overstige 1.000 ppm i klasselokalerne, siger Lars D. Christoffersen, der er forskningschef hos Alectia.

Firmaet er Danmarks største rådgiver inden for arbejdsmiljø og har for nyligt offentliggjort en ny ph.d.-afhandling, som er udarbejdet af Kasper Lynge Jensen i samarbejde med International Center for Indeklima og Energi på DTU.

Konklusionen er, at tilbagebetalingstiderne for investeringer i indeklima-forbedringer i kontorer ligger på to år, og efterfølgende har Alectia beregnet, at indeklimaet i folkeskolerne kan forbedres markant ved at øge omkostningerne med godt 2,5 % pr. elev:

- Det er klart, at dette bygger på et overslagstal, og tallet vil naturligvis variere fra skole til skole alt efter klasselokalernes tilstand. Vi forudsætter, at der skal investeres i mekanisk ventilation, akustiske lofter, solafskærmning og nye lavenergi-vinduer, siger Lars D. Kristoffersen.

Læs mere:
Dårligt indeklima koster milliarder

Kilde: Alectia

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095