23948sdkhjf

Store firmaer er favoritter til renovering i det offentlige

Koncerner som TAC og YIT udgør favoritfeltet, når det kommer til udbud af nye milliard-kontrakter til energirenovering i offentlige bygninger.
De nye offentlige renoveringsopgaver, der snart ventes i udbud som følge af regeringens vækstpakker, vil ifølge Erhvervsbladet sandsynligvis blive gennemført via den såkaldte ESCO-model.

Modellen, der blandt andet er brugt flittigt i Sverige, indebærer, at den pågældende tilbyder og udfører totalløsninger for dernæst at indkassere betalingen via energibesparelsen over fem eller ti år.

Det betyder, at store virksomheder som finske YIT og franske TAC er favoritter at løbe med opgaverne, fordi disse kan finde de nødvendige kompetencer og ressourcer i eget hus:

- Der er store perspektiver i energirenoveringer efter ESCO-modellerne. Men det stiller betydelige krav til de firmaer, der leverer løsningerne, De skal kunne håndtere rådgivning, gennemførelsen af renoveringen, have fat i driften og kunne tilbyde finansieringsløsninger, siger Jonas Møller - specialkonsulent hos Dansk Byggeri - til Erhvervsbladet.

Kommunerne i Middelfart, Kalundborg og Kerterminde har allerede indgået ESCO-aftaler, og kontrakterne er her endt hos franske TAC, som har dansk hovedkvarter i Ballerup. Skal mindre foretagender bryde den tendens går vejen enten via en rolle som underleverandør eller ved at danne konsortier:

- Men det kræver, at kommunerne informerer om projekterne i god tid, så håndværksmestrene får mulighed for at finde sammen. Alternativt kan små firmaer alliere sig med projektfirmaer, der projekterer energirenoveringerne og garanter og finansierer løsningerne overfor kunden, siger Mads Engberg, der er udbudsekspert hos Håndværksrådet.

Kilde: Erhvervsbladet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078