23948sdkhjf

Fremragende arkitektur der går til stålet

To byggerier præmieret på Dansk Ståldag.

Dansk Ståldag dannede i år som noget nyt ramme om hele to prisuddelinger, Dansk Stålpris og Tyndpladegruppens Arkitekturpris.

Stålprisen, der uddeltes for anden gang, gik til arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, ingeniørfirmaet Rambøll, stålleverandøren HSM og bygherren Maritim Museums Byg for et forbilledligt samarbejde omkring Søfartsmuseet i Helsingør.

Tyndpladegruppens Arkitekturpris, der blev uddelt for femte gang, tilfaldt Effekt Arkitekter og Københavns Kommune for fremragende brug af tyndplader på Musiktorvet foran Amager Kulturpunkt på Øresundsvej i København.

- De to priser bidrager utvivlsomt til at sætte fokus på brug af stål og tyndplader. Derom vidner de senere års stigende interesse og udbredelse, siger sekretariatschef Jørn Nielsen fra Dansk Stålinstitut i en pressemeddelelse.

Søfartsmuseet - en suveræn anvendelse af stål
Dette års vinder af Dansk Stålpris, Søfartsmuseet, er etableret som et underjordisk bygværk udenom den gamle dok. Her fremhæver dommerkomiteen det originale greb, hvormed museet fremstår med en smuk diskretion overfor Kronborg Slot.

På tværs af dokkens rum spænder tre slanke stålbrodragere i top og bund, hvorimellem der er etagehøje glasfacader, der sørger for forbindelse mellem dokkens sider.

Under indgangsbroen til Kronborg Slot er den nederste skrånende brodrager opbygget i to dele, som skærer sig ind i hinanden og således naturligt skaber en auditorieopbygning.

Anlægget udviser ifølge dommerne en suveræn anvendelse af stål – både som synligt materiale og som optimeret konstruktionsstål – forenet i et bygningsanlæg af international klasse.

Hos projektets ingeniør, Rambøll, fortæller fagprojektleder Hans Exner, at museets svævende broer med frit udsyn, form og hældning gjorde, at broerne faktisk kun kunne udføres i stål.

- Vi valgte at udføre broerne med en speciel stålkonstruktion af omkring 2.000 sammensvejsede stålplader, så de danner bokse. De svejsede bokse har den fordel, at de er tilstrækkelig stærke og stive til at modstå bøjning og vridning både på tværs og på langs, i modsætning til konventionelle bjælker og søjler, som kun kan klare kraft i én retning, siger Hans Exner.

Tyndpladen afgørende for funktion og udtryk
Tilsvarende har Arkitekturprisens jury været klar i sit valg af hæder og pris på 100.000 kroner til arkitektfirmaet Effekt for Musiktorvet.

Her er tyndpladen afgørende for bygningens funktion og udtryk, som giver sig til kende i de visuelle effekter fra ornamenteringen. En effekt som udelukkende er mulig grundet tyndpladens iboende egenskaber, som lader den dekorere gennem traditionelle industrielle produktionsmetoder.

- Båret oppe af slanke stålsøjler nærmest svæver den prismeformede aluminiumsbeklædte overdækning over Musiktorvet. Derved synes konstruktionen at ophæve tyngdekraften på den store permeable aluminiumsflade, hvis perforerende ornamentik henter inspiration fra lyset gennem skovens trækroner. Således spejler fladen i en abstraktion den underliggende plads forskellige aktiviteter i den omkringliggende bys konstant summende liv, lyder det i motivationen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093