23948sdkhjf

Pilotprojekt giver effektiv køling af fjernvarmevandet

Kagsgården i Herlev er bygget i 70’erne, og den oprindelige kæmpestore varmtvandsbeholder i varmecentralen havde udtjent sin værnepligt. Det hele var kalket godt og grundigt til indeni, der var ikke altid varmt vand til alle, og så var der også det presserende problem, at systemet ikke kunne afkøle fjernvarmevandet tilstrækkeligt.

- Fjernvarmevandet er 80° varmt, når det kommer fra værket, og med det gamle system kunne vi kun afkøle det til ca. 52°, før det blev sendt retur. Det giver en idé om, hvor lidt vi fik ud af energien, fortæller Brian Kaarsberg, energi- og varmekonsulent i KAB, Herlev Boligselskab.

KAB havde i forvejen et godt samarbejde med Neotherm omkring helhedsløsninger og energioptimering. Og det er derfor også Neotherm, der har leveret og installeret det nye anlæg i boligforeningens gamle billiardrum.

Anlægget er bygget op omkring fire mindre varmetvandsbeholdere i stedet for én stor. 

Kun gevinster at hente
Vigtigt for Brian Kaarsberg og Neotherms direktør Heine Brædstrup var, at projektet havde fokus på udnyttelsesgraden af fjernvarmevandets energi. Og netop på den front er det lykkedes Neotherm at hive et par gevinster hjem.

- De to væsentligste gevinster er, at vi kan trække varmt brugsvand på 55 °C konstant – også ved vedligehold, fordi systemet er opbygget med to sæt serieforbundne beholdere, der kan være i drift uafhængigt af hinanden. Og så har vi fået en optimal afkøling af fjernvarmevandet – nu er det kun ca. 30°, når vi sender det retur, så det nye system er meget bedre til at trække energien ud af fjernvarmen, forklarer Brian Kaarsberg.

Det nye anlæg sørger altså for en afkøling af fjernvarmevandet med 50-55°, hvor det tidligere kun blev afkølet med omkring 28°, før det blev sendt retur til værket.

Derudover er der en energibesparelse på ca. 25 %, der hovedsageligt opnås, fordi anlægget er bedre til at trække varmen ud af fjernvarmevandet end det gamle anlæg.

Anlægget kom i drift i april og har kørt upåklageligt lige siden - Og nu er tanken, at det skal rulles ud til andre af KAB’s boligbyggerier.

Sådan virker det

Anlægget er bygget op omkring fire mindre varmetvandsbeholdere i stedet for én stor. Hver beholder kan rumme 900 liter vand, og de er serieforbundet to og to. 

Det 80 grader varme fjernvarmevand ledes ind i toppen på den første beholder, hvor det løber nedad i en spiral og opvarmer vandet i beholderen. Fjernvarmevandet, der nu er afkølet til ca. 55°, ledes dernæst ind i toppen af den næste beholder, der får tilført koldt vand i samme tempo, som det bruges fra systemet. På vej ned gennem dette kolde vand afkøles fjernvarmevandet yderligere, så det er under 30 °C, når det sendes retur til værket.

Det varme brugsvand tappes fra varmtvandsbeholder nr. 1 og ledes ud til forbrugerne i et rørsystem, hvor det cirkulerer. Det vand, der ikke bruges ude i lejlighederne, kommer tilbage til varmecentralen og igennem en varmeveksler, der sørger for, at temperaturen altid er 55 °C.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126