23948sdkhjf

Industrigiganter er vigtige brikker i nyt BIG-projekt

Danfoss og Grundfos er partnere i ambitiøst containerbolig-koncept, som netop nu kan opleves i Københavns Havn.
Den første ”Urban Rigger” med flydende studieboliger, er anløbet Københavns Havn.

Konceptet, der er udviklet af iværksætteren Kim Loudrup og vakt til live af arkitekt Bjarke Ingels tegnestue, er et bud på, hvordan man løser den akutte mangel på studieboliger i de europæiske studiebyer.

Kim Loudrup har været meget selektiv i sit valg af partnere til Urban Rigger-projektet. Målet har været at finde innovative danske virksomheder med et stort internationalt udsyn.

Virksomheder, der ser projektet ”horisontalt”, som han udtrykker det. Virksomheder, som ikke kun ser på egne produkters ”vertikale” placering i projektet, men som ser perspektiver i at indgå i et fællesskab omkring et udviklingsprojekt.

Valget faldt på Grundfos, der står for de energibesparende pumper til både spildevand, varmeforsyning og drikkevand, og på Danfoss, som leverer de varmepumper, der sørger for gulvvarme og forbrugsvand til Urban Rigger.

Varmepumpe, Tesla-batterier og solceller
De ni containere i Urban Rigger Version 1.0 er placeret på en 220 kvadratmeter stor betonponton med indstøbte brineslanger, som optager energien fra vandet på skrogets yderside, sådan som det kendes fra jordvarme. Herved opnår væsken i slangerne en temperatur på 70° C, som varmepumpen sender ud i systemet.

- Energien til varmepumpen får vi fra Tesla-batterier, der er monteret i pontonen, og som oplades fra 60 m2 solceller på taget, forklarer Kim Loudrup.

Varmepumpen bruger 4,5 kW, mens outputtet fra den er på 17,5 kW.

- Vi har som de første i Europa fået lov til at bruge Tesla-batterier til den slags formål, og hvis vi i næste version får plads til flere solceller, vil vi også kunne være selvforsynende med strøm til LED-belysningen på Urban Rigger, fortæller Kim Loudrup.

Inspiration fra rumfarten
Også på isoleringsfronten har Kim Loudrup tænkt alternativt. Metalcontainere er en udfordring, både med hensyn til varme og kulde, så i stedet for at bruge traditionelle, fyldige isoleringsmaterialer har man anvendt aerogel, der har sit udspring i rumfarten samt aluthermo reflektiv isolering.

Det er en isolering, der består af tynde alufolier fremstillet af genanvendt aluminium fra blandt andet øl- og sodavandsdåser.

- Folierne monteres på hver side af et skum-/plastmateriale, og resultatet er et få millimeter tykt materiale, der reflekterer temperaturen, hvilket betyder, at den samlede energiforbrug opfylder 2020-normerne. Dermed er Urban Rigger uden for den sædvanlige tilslutningspligt til fjernvarme, fortæller Kim Loudrup.

Mulighederne er uendelige
Foruden Grundfos, Danfoss og BIG er ingeniørvirksomheden Niras med som partner i projektet. Det samme gælder Miele. Kim Loutrup opdagede, at den tyske industrigigant havde udviklet en speciel varmeventileringspumpe til tørretumblere, som kunne finde anvendelse i Urban Rigger. Den idé var Mieles øverste ledelse med på.

- Jeg tror, at vi som partnere alle ser projektet i samme lys. Masser af innovation og en mulighed for at være med til at blåstemple og bære et fantastisk engagement og en stribe unikke idéer frem for et internationalt publikum, siger salgsdirektør Brian Sørensen fra Grundfos’ danske salgsselskab Grundfos DK.

- Og lige nu fokuserer man på studieboliger, men mulighederne er jo uendelige. Små hoteller, vandrehjem, uddannelsesinstitutioner, ældreboliger – og i disse tider: Hjem for flygtninge. Og fordelen ved Urban Rigger er jo, at de bare kan flyttes, hvis behovene ændrer sig, siger salgsdirektøren.

Udvikling, produktion og salg af Urban Rigger varetages af selskabet Udvikling Danmark A/S, der har Kim Loudrup som medejer.

Læs mere om Urban Rigger i artiklen: Bjarke Ingels’ flydende studieboliger er i havn
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125