S vil lokke ufaglærte ansatte på skolebænken med kontanter
Ufaglærte i job skal have en økonomisk gulerod for at efteruddanne sig på felter, som firmaer efterspørger.
På partiets sommergruppemøde fremlægger S-formand Mette Frederiksen tirsdag et forslag til en opkvalificeringsreform.
Ud over at give ledige ufaglærte 110 procent af dagpengene, mens de tager en uddannelse, skal også ufaglærte i job have en lignende mulighed. Hvis de altså efteruddanner sig på et felt, hvor virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft.
- Der er danske lønmodtagere, der har svært ved at se sig selv tilbage på skolebænken, fordi de måske ikke har så gode erfaringer med at gå i skole. Det er derfor, vi vil se, om de også kan få en økonomisk gulerod, siger Mette Frederiksen.
Spørgsmål: I vil give ledige ufaglærte 110 procent af dagpengesatsen. Hvad skal den økonomiske gulerod bestå i for de ufaglærte i beskæftigelse?
- Vi vil gerne diskutere med arbejdsmarkedets parter, om vi kan lave en lignende model for folk i beskæftigelse. Nu starter vi det op for folk, der er arbejdsløse, og så vil vi se, om vi kan udbrede det til det øvrige arbejdsmarked efterfølgende, siger S-formanden.
- Vi har nogle ufaglærte på arbejdsmarkedet, som er rigtig dygtige medarbejdere, men som mangler nogle formelle kompetencer. Og dem har vi behov for at løfte.
S-udspillet indeholder også en ambition om, at alle faglærte skal have sikkerhed for praktikplads. Det skal sikres ved, at Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB, justeres.
- De arbejdsgivere, der ikke vil være med til at løfte ansvaret, de skal betale mere. Arbejdsgivere, der gerne påtager sig ansvaret, skal så betale mindre, siger Mette Frederiksen.
Hun vil ikke sætte et præcist beløb på, men partifællen Mattias Tesfaye har tidligere talt om en stigning på 30 procent for de virksomheder, der ikke har praktikpladser.
- Det er vigtigt, at vi finder et niveau, så det kan mærkes. Men det konkrete niveau vil vi diskutere med arbejdsmarkedets parter, siger partiformanden.
- Det vigtige er, at vi politisk beslutter, at det her er så vigtigt, at vi er villige til at straffe arbejdsgivere, der ikke påtager sig et uddannelsesansvar.
Alle offentlige og private arbejdsgivere, der betaler til ATP, er omfattet af AUB og betaler 2775 kroner per fuldtidsmedarbejder i 2016. Virksomheder kan så få refusion for løn til elever under skoleophold og uddannelse.
Socialdemokraterne vil lade samtlige udgifter til elever på skoleophold dækkes af den øgede betaling til AUB.
Manglen på praktikpladser er et af de helt centrale emner i de igangværende trepartsforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/