23948sdkhjf

Sådan har beton det efter fem år i havvand

Fem års data fra særlig eksponeringsplads i Rødbyhavn er nu tilgængelige
Havvand har sin naturlige indvirkning på betonkonstruktioner, der er brugt på eksempelvis broer og tunneller, der er i kontakt med havvand. Således også de betonelementer, der skal bruges ved anlæggelsen af Femern-forbindelsen.

I mere end fem år har i alt 15 forskellige betontyper været eksponeret for et vandmiljø i Rødbyhavn på Falster i form af betonblokke, som er delvist neddykket i havvand.

Det er sket på Femern A/S’ felteksponeringsplads, og blokkene er blevet undersøgt med jævne mellemrum, som har givet en værdifuld og unik samling af resultater, når det gælder holdbarhed af beton i havvand.

Sjældent gode data

Senest er der lavet undersøgelser efter blokkenes fem år i havvand, og fem års data og unikke måleresultater fra prøveemnerne ligger nu tilgængelig på hjemmesiden for Teknologisk Instituts ekspertcenter for infrastrukturmaterialer.

Resultaterne
Resultaterne fra Rødbyhavn ligger på websiden www.expertcentre.dk, sammen med en større samling af data, rapporter, præsentationer og artikler med relation til anlægskonstruktioner.

Målet med siden er at samle data og viden om materialer til anlægskonstruktioner og at være det foretrukne sted at søge viden om netop det emne.

For Femerns vedkommende ligger der både data efter et halvt års eksponering, to år og nu fem år her .

Ifølge konsulent Søren Lundsted Poulsen fra Teknologisk Institut indeholder de seneste resultater sjældent gode data og omfatter blandt andet en interessant samling af chloridindtrængningsprofiler. Desuden indeholder de nye data også resultater fra mikroskopiundersøgelser.

”Sitet (hjemmesiden, red.) indeholder både resultater fra nye og ældre forsknings- og demonstrationsprojekter og fungerer som en omfattende erfaringsdatabase”, forklarer Søren Lundsted Poulsen, der på trods af, at sitet er forfattet på engelsk, ikke mener, at det skal afholde danske entreprenører og ingeniører fra at kigge på data, da meget af data også ligger på dansk.

”Flere af de rapporter, der ligger på siden, er på dansk, og det samme gælder mange af linkene”, siger Søren Lundsted Poulsen.

Eksponeringspladsen
Femern A/S har valgt Betoncentret på Teknologisk Institut til at foretage forsøg med forskellige betontyper.

Opgaven omfatter design, produktion og test af en række betontyper, der kan være interessante ved anlæggelsen af den kommende Femern-forbindelse. Det involverer også undersøgelse af korrosion på en særlig eksponeringsplads i havnen i Rødbyhavn.

Kilde: Teknologisk Instituts Ekspertcenter


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115