23948sdkhjf

Det er ok at snakke om sygdom

Byggeriet har lavt sygefravær. Arbejdsgiverne og de ansatte er enige om, at det kan skyldes et godt arbejdsmiljø i en tillidskultur. En ny undersøgelse viser desuden, at de ansatte i byggeriet er åbne for at tale med arbejdsgiveren om sygefravær.
Der er en markant åbenhed i byggeriet mellem arbejdsgivere og ansatte, når det handler om at tale om sygefravær. I forhold til andre brancher er byggeriet i højere grad præget af en tillidskultur og i mindre grad af den kontrolkultur, der dominerer i nogle brancher. Er man ansat i byggeriet, kan man forvente en opringning fra arbejdsgiveren efter få dage, og samtalen kan meget vel indledes med: "Dav - hvad fejler du?".

Dermed overtræder arbejdsgiveren de fastsatte grænser for en sygesamtale mellem arbejdsgiver og ansat. Disse grænser er også skrevet ind i regeringens handlingsplan mod sygefravær. Det anfægter dog ikke byggeriet.

- Det er jo hul i hovedet, at arbejdsgiver og ansatte ikke må samtale om årsagen til sygefravær. Heldigvis er man praktiske folk i byggeriet og klarer dialogen uden problemer. Men naturligvis bør det tillades, at arbejdsgiverne spørger ind til den ansattes fravær - med respekt for personlige grænser hos den ansatte, siger Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, i forlængelse af en omfattende analyse om sygefravær i byggeriet, som er offentliggjort i analysebrevet Barometer.

- Som analysen viser, er virksomhederne i stand til at håndtere de ansattes sygefravær, og der bør ikke være behov for at lave fastlåste regler for medarbejdersamtaler i forbindelse med sygdom. Det fremgår, at byggeriet meget pragmatisk og selvstændigt formår at håndtere sygefraværet. Der er med andre ord ikke behov for nogen vejledende pegefingre på dette område.

Og det bedste er, at det er både arbejdsgiverne og de ansatte enige om ifølge analysen.

Lars Storr-Hansen fastslår også, at der naturligvis er behov for at fastholde fokus på sygefraværet, som koster både samfund og virksomhederne mange penge, men han minder samtidig om, at sygefraværet i det offentlige er 50 % højere end i den private sektor, og at ikke mindst den offentlige sektor bør være med til at sikre, at sygelønsreglerne ikke misbruges.

- Det betyder ikke, at vi skyder ansvaret fra os. Også byggeriets fravær skal forbedres, men det skal bare ikke ske via dirigentstokke styret ovenfra, men gennem en endnu bedre dialog lokalt i virksomhederne, slutter Lars Storr-Hansen.

Læs hele Barometer på www.danskbyggeri.dk/Barometer

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125