Fremtidens hus ligger i et parcelhuskvarter
Fremtidens familier bor i parcelhus, for danskerne elsker den boligform. Men fremtidens hus er et helt andet end det, vi kender i dag.
Fremtidens familier bor også i parcelhus, men i sådan et, som du lige har forestillet dig. Konceptet hedder Bolig for livet, og er VELFAC bud på fremtidens boliger. Det første hus af slagsen vil - i samarbejde med VELUX - blive opført i Lystrup nord for Århus og står klar til påsken 2009.
Bolig for livet
VELFAC første bud på fremtidens hus er placeret i et helt traditionelt villakvarter, og ligner på mange områder parcelhuset, som vi kender det og godt kan lide det, men på andre områder adskiller det sig væsentligt, især komfort- og energimæssigt. Målet med Bolig for livet er at udvikle ny viden om energirigtige, komfortable og æstetiske boliger. Huset i Lystrup skal derfor bebos og testes i en periode, samtidig med at det fungerer som udstillingshus.
Danskerne foretrækker parcelhuse – også i fremtiden
Det er ikke tilfældigt, at fremtidens hus er et parcelhus. Det er nemlig i dag den mest almindelige boligform i Danmark, og det vil den også være i fremtiden, hvis flertallet af danskere får lov at bestemme.
- Danskerne sætter stor pris på parcelhuset. At kunne gå rundt om sit hus og have afstand til naboen – det er en værdi i sig selv. De, der har boet i lejlighed, savner ikke den larmende overbo. Det handler om at have et privatliv og noget, der er ens eget, fortæller fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk – Center for fremtidsforskning og fortsætter:
- Danskerne vil gerne bo i rolige, sikre og børnevenlige kvarterer – og holder af alt det grønne i parcelhuskvartererne. Danskerne vil gerne have egen have, men den skal være nem.
Attraktivt at producere sin egen energi
Men hvordan vil danskerne så tage imod et fremtidshus, der som noget helt nyt selv producerer energi? Det har fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der netop har udgivet bogen ”Parcelhuset i fremtiden – fakta og tendenser”, en mening om:
- Danskerne vil finde det attraktivt, at huset selv producerer så meget energi, at det kan give noget tilbage til samfundet. Nye huse i dag har et meget lavt energiforbrug, men et aktivt hus, der ligefrem selv producerer energi, vil folk lægge mærke til. Men det skal være nemt at bo i fremtidens hus – uanset hvor energirigtigt det er. Danskerne vil ikke have noget, der er kompliceret, for det har de ikke tid til i deres travle hverdag.
Kilde: Velux og Velfac