Ny bydel med 1.100 boliger
Om få år får Køge Kommune en helt ny bæredygtig bydel blot 20 minutters kørsel fra København. En samlet plan for området er netop besluttet.
2
Billeder
Her er det nye Køge Nord, som det ser ud i mastarplanen fra Cobe, Dissing+Weitling og Cowi.
- Køge Nord kommer til at rumme alt det, som en moderne bydel skal have, og den bliver ikke mindst attraktiv for børnefamilierne, siger borgmester Flemming Christensen.
Køge Nord vil bestå af mellem 800 og 1.100 boliger, og ambitionen er at skabe en bydel med stor mangfoldighed af boformer og nyskabende arkitektur. De første boliger skal efter planen stå klar i løbet af 2018. Samme år åbner Køge Nord Station.
130 hektar med bolig og erhverv
Helhedsplanen, som er udviklet af Cobe, Dissing+Weitling og Cowi, udstikker rammerne for bydelens boligområde, stationsområde samt de områder, der er udlagt til erhverv. Den 130 hektar store bydel kommer til at bestå af et stationsområde med boliger og erhverv, et område forbeholdt innovativt erhverv og et område med plads til udvidelse af Skandinavisk Transport Center.
Drømmen om at bo i et grønt område tæt på København vil blive en vigtig del af bydelens varemærke. Det samme vil Køge Nord Station, som i 2015 var nomineret til prisen for bedste fremtidsprojekt på Mipim-messen i Cannes.
Med sine 225 meter skal stationen ’svæve’ over Køge Bugt Motorvejen og forbinde S-banen på den østlige side af motorvejen med regional- og højhastighedstog mellem København og Ringsted på den vestlige side. Stationen bliver dermed et trafikalt knudepunkt for hele hovedstadsområdet, hvor højhastighedstog, S-tog og motorvej mødes.
Satser massivt på infrastruktur
Netop Køge Bugt Motorvejen udvides i disse år fra seks til otte spor, og fire nye til- og frakørselsramper til motorvejen åbnede sidste år lige ved porten til den nye bydel. Den gode infrastruktur i den nordlige del af Køge skal både være med til at tiltrække tilflyttere og virksomheder til bydelen:
- Med både Køge Nord Station og let adgang til Køge Bugt Motorvejen har vi rigtigt gode betingelser for at tiltrække virksomheder til området. Vi har satset massivt på forbedret infrastruktur, som vil få stor betydning for hele regionen og være med til at styrke Køge Kommunes position som regionalt kraftcenter, siger Flemming Christensen.
Vand og håndtering af regnvand bliver en vigtig del af bydelen, som både skal sikre området mod oversvømmelser og bidrage til et rigt byliv. Stationens store parker- og rejsanlæg skal for eksempel kunne bruges som et bassin, hvor vandet ved store regnskyl kan opmagasineres og forsinkes. I boligområderne kan der laves små forskønnende vandløb og søer, hvor regnvandet kan ledes til og tilbageholdes ved store mængder regn.
Find masterplanen i sin fulde længde på Køge Nords hjemmeside