23948sdkhjf

schmidt hammer lassen architects vinder masterplan i Norge

schmidt hammer lassen architects har netop vundet en konkurrence om at skabe masterplanen for en blandet bebyggelse langs Straumes kyst på kanten af sundet vest for Bergen.
Straume Sjøfront som projektet hedder, er en tæt, nutidig, urban bebyggelse med mere end tohundrede moderne boliger, erhverv og hotel. Bebyggelsen anlægges på tre nyetablerede øer langs kysten og vil bl.a. få egen havn, hvor byens besøgende kan lægge til.

Den nye bebyggelse vil vokse frem for foden af Straumes klipper. Og dermed trækker man bogstaveligt talt det nye byområde helt ud i Straumesund, som en tydelig markering af overgangen mellem fjeld og sund.

Sjøfronten er formet af sin placering i landskabet, og tager afsæt i de kvaliteter, området besidder. Samtidig er der dog fra arkitekternes side bevidst valgt at skabe en bebyggelse som ikke ”dukker sig” ved mødet mellem vand og bjergmassiv og ikke imiterer naturen, men derimod markerer sig tydeligt med sin helt egen identitet.

Netop dette har den norske jury lagt vægt på i sin vurdering:
- Forslaget har en interessant tolkning af situationen, hvor der bygges højt mod vandet og lavt ind mod bjergskråningen. Dermed får projektet ingen traditionel bagside, men snarere to forsider (…) Projektet lægger de høje bygninger i yderkanten af området og markerer sig således tydeligt i forhold til sin omverden, hedder det bl.a. i juryens begrundelse.

Juryen udtrykker desuden begejstring for løsningen med det intime kanalmiljø som skabes i området mellem klippevæg og bebyggelse. Mellem øerne er der kanaler, der både adskiller øerne og er med til at give dem deres eget særkende. Desuden fremhæves de ekspressive facader, som spejler en særlig europæisk ånd og tradition indenfor havnebyggeriet.

Den særlige beliggenhed og måden hvorpå arkitekterne har formet masterplanen på skaber plads til noget så sjældent som en bebyggelse, hvor man bor med den storslåede natur lige uden for vinduet, og alligevel befinder sig i en tæt bymæssig sammenhæng.

- Jeg tror på, at fremtidens bolig er et sted som tilbyder et mere alsidigt liv. Som mennesker skal vi ideelt set have mulighed for at bo i et urbant, levende miljø tæt på job, venner og familie, og på samme tid være i tæt kontakt med naturen omkring os – alt for ofte er valget enten det ene eller det andet, forklarer Astrid Reikvam, arkitekt og afdelingschef for schmidt hammer lassen architects’ kontor i Oslo.

I designet af masterplanen for området, har arkitekterne lagt op til tre forskellige boligtyper med varierende udformning og skala. Det skal være med til at skabe en mere varieret bebyggelse – både på et arkitektonisk plan, men også i kraft af et bredere socialt mix af indbyggere.

schmidt hammer lassen architects deler 1. præmien i konkurrencen med den norske tegnestue HLM arkitekter.



Kilde: schmidt hammer lassen architects

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109