23948sdkhjf

Ny metode gør bæredygtighed overskuelig og konkret

BDB-Metoden er navnet på et redskab, der skal fremme bæredygtighed ved at give bygherrer et realistisk overblik over muligheder og omkostninger.
Effektiv og realisérbar. Det er kernepunkter i BDB-Metoden, der kan betegnes som et nyt sæt redskaber til at overskue og håndtere bæredygtighed i byggeprocessen.

- Det store formål er at holde fokus på bæredygtighed hele vejen igennem byggeprocessen. Ofte er der ambitioner ved starten af et projekt, som bliver sat til side af andre hensyn undervejs, Metoden giver en proces og et resultat, der lever op til ambitionen. Den viser, at det koster at skære noget fra. Altså hvor meget bæredygtighed man kan få for pengene, fortæller Jesper Ring, direktør i BDB-Metoden og partner i rådgivningsfirmaet Dominia.

BDB-Metoden er resultatet af seks års udvikling og tværfagligt samarbejde mellem netop Dominia og arkitekter fra Juul & Hansen Arkitekter. For at udbrede metoden blev selskabet BDB-Metoden etableret i december 2014 som et datterselskab af Juul & Hansen, Dominia samt kooperativet KnowledgeWorker. I spidsen for firmaet står Jesper Ring og direktør i Juul & Hansen, Asger Juul, som begge bruger metoden i deres respektive firmaer.

Uafhængig af ordninger
BDB-Metodens to bagmænd ville oprindeligt udvikle en metode, som skulle være et alternativ til eksisterende certificeringer på markedet. For i deres arbejde med offentligt støttede byggerier oplever de mange bygherrer, som gerne vil have bæredygtighed, men ikke er interesseret i certificering, da der er ekstra omkostninger forbundet hermed.

Så selvom BDB-værktøjerne er udviklet i overensstemmelse med DGNB-kriterierne for bæredygtighed og har integreret kravene, er den ikke låst på kriterier, understreger Jesper Ring:

- Metoden er en åben standard. Det betyder, at man kan bedømme på de kriterier, som bygherren ønsker. Som standard er DGNB-ordningens kriterier indarbejdet som målestok for bæredygtigheden. Men ønsker en bygherre det, kan han hive andre ordninger eller egne kriterier ind. Det kan man bedømme på løbende, siger Jesper Ring og tilføjer:

- Metoden er designet til at alle kan tale med via en fælles platform. Bæredygtighed kræver forklaring, og det forsøger vi at oversætte til et andet slags sprog, så alle kan være med. For når vi vælger bæredygtighed til, så skal man ikke behøve at bruge begrebet bæredygtighed mere, men man skal kunne anvende begreber, som findes i byggeriet allerede. Vi gør det til hverdagssprog.

Designet så alle kan være med
Selvom BDB-Metoden formidler bæredygtighed på en ny måde, skal et givent projekt styres af en bæredygtighedsleder, som ved mere om bæredygtighed og BDB-Metoden. Netop en uddannelse i at bruge BDB-Metoden arbejder folkene bag også på at kunne tilbyde kurser i. Går alt efter planen bliver disse kurser lanceret i foråret 2016.

Og selvom Jesper Ring og Asger Juul har systematikken på plads med omsiggribende excel ark, skal det omsættes til noget mere brugervenligt. Derfor er de nu i dialog med it-udviklere, som skal hjælp med at udarbejde software, der giver brugeren overblik over metoden og hjælper med at styre processen mod bæredygtighed.

Inden man når så langt kommer næste skridt mod udbredelse af BDB-Metoden til branchefolk, Building Green 2015, som bliver afholdt den 28. og 29. oktober i Forum i København.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2015.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106