23948sdkhjf

MgO-regning kan ramme uforsigtige mestre

MgO-sagen bør mane til forsigtighed, når sælgere henvender sig med nye produkter, mener Byggeskadefonden
Der har tidligere været adskillige sager, hvor byggematerialer ikke har vist sig at have den lovede kvalitet, og det har givet meget dyre lærepenge hos både byggemarkeder, og specielt hos uforsigtige mestre.
Det mener man hos Byggeskadefonden.

”Der er tusindvis af produkter på markedet, og der kommer hele tiden nye til, så man skal både som projekterende og udførende være meget forsigtig med, at produkterne opfylder de krav, der er til den påtænkte anvendelse. MgO-sagen bør mane til forsigtighed hos de projekterende og håndværkere, når sælgere henvender sig med nye produkter. Det må være noget af det, alle tager ved lære af i denne sag”, siger Ole Bønnelycke, sekretariatschef i Byggeskadefonden til Mester Tidende.

Benyt prøvede materialer
: Inden for offentligt støttet boligbyggeri gælder kvalitetssikringsbekendtgørelsen, som kræver, at entreprenører skal benytte gennemprøvede materialer. I sagen omkring MgO-pladerne har pladerne tidligere været benyttet med succes til andre formål end til vindspærreplader.

Problemet i den verserende sag er, at de vist sig ikke at være modstandsdygtige over for luftfugtigheden, som de ellers udsættes for i stort omfang som vindspærreplader.

”I bygningsreglementet er der også krav, som gælder for alle byggerier, om, at bygninger ikke får vand- eller fugtskader, og det er fremhævet, at man også skal forhindre skader som følge af luftfugtighed. Det ser ikke
ud til, at disse krav er overholdt af dem, der har valgt at anvende MgO-plader som vindspærre”, siger Ole Bønnelycke.

Dansk Bygger afviser ansvar
Dermed placerer Ole Bønnelycke ansvaret for anvendelsen af MgO-pladerne på de omkring 20.000 boliger, som Byggeskadefonden repræsenterer, og den efterfølgende regning for skaderne, de har medført på entreprenørerne. Hos Dansk Byggeri afviser man at ansvaret ligger hos entreprenørerne, og her kan man heller ikke genkende billedet af, at de skulle være uforsigtige.

”Hvis entreprenørerne er uforsigtige, når de køber byggematerialer, så er Teknologisk Institut, Byggeskadefonden også uforsigtige, for det er dem, der laver retningslinjerne, som vores medlemmer følger. Men jeg tror heller ikke, at man kan undgå sager som den her, fordi der hele tiden kommer nye produkter på markedet.

Det har sagerne med asbest, undertag og nu MgO-sagen vist”, siger Henrik Fausing, projektdirektør i Dansk Byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094