Københavnere river ned og bygger nyt som aldrig før
Næsten ni ud af ti enfamiliehuse i hovedstadsområdet blev i 2014 opført som ’riv ned og byg nyt’.
En ny opgørelse, som Eurodan-huse har udarbejdet, viser, at andelen af ’riv ned og byg nyt’-projekter er steget år for år.
I 2014 blev hele 390 af 455 nybyggede enfamiliehuse i Storkøbenhavn således opført efter en nedrivning. Det svarer til 86 procent. I 2012 var tallet 58 procent.
- Det er en klar tendens, særligt i hovedstadsområdet, siger direktør Ole Brink Jensen fra Eurodan-huses afdeling i Roskilde.
Se listen: De solgte flest typehuse i 2014
Med til historien hører dog, at der i 2012 og særligt i 2013 blev registreret væsentligt flere påbegyndte enfamilieshuse i de storkøbenhavnske kommuner - henholdsvis 502 og 614 mod 455 i 2014.
I visse kommuner, som Lyngby, Greve og Tårnby, med huse fra 1930’erne og 50-60’erne, er tendensen stærkest. Det er også hér, at et nedslidt hus typisk er billigere, og gevinsten ved at opføre et nyt energirigtigt og moderne hus er størst.
Ole Brink Jensen fortæller endvidere, at Eurodan-huse netop nu oplever en markant fremgang i salget af nye huse. Således har virksomheden i årets første fem måneder solgt 246 nye enfamiliehuse til danske familier. Det er en fremgang på 72 procent i forhold til samme periode i 2014.
Typehusproducenter jubler over opblomstring
Det lysner for landets typehusproducenter. Det viser en brancheanalyse af 30 virksomheder, som Licitationen har foretaget.- Vi forventer, at vi fortsætter fremgangen, så både omsætning og resultat bliver endnu bedre i både 2015 og 2016. Vi ved jo, hvilke projekter vi sætter til salg, så med mindre verden ramler sammen, kan vi se, hvad vi har i pipeline, siger Jesper Lind, der er adm. direktør i Lind & Risør.
Optimismen deles af blandt andre Steffen Baungaard, koncerndirektør i HusCompagniet, Lars Jørgensen fra Preben Jørgensen Huse og Skanlux-direktør Bjørn Krogh Andersen, der alle udtaler sig i brancheanalysen.
Læs hele brancheanalysen i Licitationen – Byggeriets Dagblad.