23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Stop for almene familieboliger

Et nyt regelsæt fra 2004, som skulle medvirke til at sikre prisbillige almene familie­boliger, har virket stik modsat, idet der stort set ikke blevet bygget alment siden da. En dårlig cocktail af forhøjede kommunale ind­skud og snærende maksimumbeløb har sat stop for alment byggeri.
De seneste år er antallet af almene boliger faldet drastisk, og 2007 blev et historisk lavpunkt med kun 700 påbegyndte almene familieboliger i 2007. Tæller man også ungdomsboliger og ældreboliger med, satte påbegyndelsesaktiviteten en over 20-årig bundrekord med kun ca. 2.500 enheder. Til sammenligning blev der påbegyndt ca. 8.000 i 1997 og ca. 16.000 i 1987.

Det er altså især det almene familieboligbyggeri, som nu er næsten ikke eksisterende. Antallet af tilsagn til almene familieboliger er dalende, men værre er det faktum, at et tilsagn ikke er en garanti for, at boligerne overhovedet bliver bygget. Analysebrevet Barometer fra Dansk Byggeri kan nu dokumentere, at en pæn procentdel af boligerne ikke har udsigt til at blive igangsat.

- For otte år siden blev lidt over halvdelen af boligerne påbegyndt i samme år, som der blev givet tilsagn, mens den resterende del blev påbegyndt i løbet af de næste par år. Men af de 1.416 boliger, der blev givet tilsagn til i 2005, var næsten 25 % endnu ikke påbegyndt ved udgangen af 2007, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Henrik Stig Sørensen.

Men behovet findes. De senere års massive jobvækst i byerne har medført et stort behov for boliger, og Københavns kommune skønner, at kommunen mangler 5.000 billige boliger inden for en kort årrække, hvis efterspørgslen bare nogenlunde skal efterkommes.

Til gengæld har Region Midtjylland og Region Syddanmark fået tilsagn på almene familieboliger, selv hvor ventelister er et ukendt begreb.

- Fordelingen af tilsagn er uforståelig, da huslejen i en typisk almen bolig ligger på 7-8.000 kr. om måneden, hvilket er tæt på det samme som priser på privatudlejning eller sågar ejerboliger i provinsen. De almene boliger er derfor ikke konkurrencedygtige i visse områder, siger Henrik Stig Sørensen.

- Det lave antal familieboliger i de største bysamfund gør det vanskeligt at finde en bolig, som er til at betale for lav- og mellemindkomstgrupper som social- og sundhedsassistenter, betjente, sygeplejersker og pædagogmedhjælpere m.fl. De bliver derfor nødt til at bosætte sig med udsigt til adskillige timers transport til og fra arbejde, fastslår Henrik Stig Sørensen.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094